Toyota on päättänyt nostaa palkkoja yhdessä muiden japanilaisvalmistajien kanssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toyota ja muut japanilaisvalmistajat nostavat palkkoja

Japanilaiset autovalmistajat suostuvat pääministeri Shinzo Aben toivomuksiin nostaa työntekijöiden palkkoja. Korkeampien palkkojen avulla pyritään kamppailemaan maata uhkaavaa deflaatiota vastaan.

12.3.2014 11:01 | Päivitetty 12.3.2014 11:05

Japanin pääministeri Shinzo Abe on jo pitkään anellut maan autovalmistajia nostamaan palkkoja.

Maan hallitus on kamppaillut hintatason yleistä laskua eli deflaatiota vastaan muun muassa kiristämällä verotusta sekä toteuttamalla epätavallista rahapolitiikkaa. Samalla pääministeri on toivonut elinkeinoelämältä vastaantuloa, jotta kuluttajien ostovoima ei heikkene.

Maan autovalmistajat ovat vihdoin vastanneet kutsuun, maailman suurin autoyhtiö Toyota etunenässä. Yhtiö ilmoitti tänään nostavansa työntekijöidensä peruspalkkoja noin 26 dollarilla kuukaudessa. Toyota myös hyväksyi kuuteen vuoteen suurimman kannustinpalkkion noston.

Autovalmistajat nostavat palkkoja ensi kuussa nousevasta myyntiverosta huolimatta.

– Deflaatio pitää saada hävitettyä Japanista niin nopeasti kuin mahdollista, Toyotan johtotason edustaja Naoki Miyazaki sanoi toimittajille tänään.

– Toyota ja ammattiliitto antavat oman panoksensa. Meillä on oma roolimme tässä tilanteessa.

Toyota ei ollut yksin päätöksensä kanssa. Myös Nissan ja Honda nostivat palkkoja. Japanin autoteollisuuden ammattiliittojen keskusjärjestön mukaan noin tuhat ammattiliittoa on pyytänyt palkankorotuksia alkavalle vuodelle.

Palkkapyynnöt ovat odotettuja, sillä Japanin niin sanottu "kurjuusindeksi" nousee Bloombergin ekonomistikyselyn mediaaniennusteen mukaan ensi vuosineljänneksellä korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 1981. Indeksi summaa yhteen työttömyysasteen ja inflaatiotason.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?