Öljyonnettomuus Suomenlahdella maksaisi miljardeja euroja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljyonnettomuus Suomenlahdella maksaisi miljardeja euroja

Jos Suomenlahdella tapahtuisi suuri öljyonnettomuus, Suomen valtio voisi joutua pahimmassa tapauksessa lopulliseksi maksumieheksi. Kunnatkaan eivät pystyisi välttämään vastuutaan.

12.3.2014 0:01 | Päivitetty 11.3.2014 20:28

Öljyonnettomuus Suomenlahdella kuormittaisi Suomen valtion ja kuntien kukkaroa, ilmenee Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tekemästä selvityksestä.

Pahimmillaan suuri öljyonnettomuus aiheuttaisi miljardien eurojen kustannukset.

Kansalaiset mukaanvarautumismaksulla

Merellä tapahtuvien öljyvahinkojen korvaaminen on öljysuojarahaston, alusten omistajien vakuutusten ja kansainvälisten korvausrahastojen vastuulla.

Myös valtio ja kunnat joutuisivat maksumiehiksi, ainakin aluksi. VTV muistuttaa myös, että korvausprosessit ovat pitkiä ja korvauksiin liittyy rajoituksia. Esimerkiksi tankkereiden vakuutuksilla ja kansainvälisen rahaston korvauksilla on noin 860 miljoonan euron enimmäismäärä.

VTV:n mukaan se ei välttämättä riitä, joten valtio voisi lopulta jäädä öljyvahinkojen maksajaksi.

Virasto haluaisikin laajentaa öljysuojarahaston rahoituspohjaa ja selvittää esimerkiksi kansalaisten halukkuutta osallistua maksutalkoisiin öljytorjunnan varautumismaksulla.

Suomenlahdella kulkee nykyisin 160 miljoonaa tonnia öljyä. VTV:n arvion mukaan kuljetusten määrä lisääntyy 170–200 miljoonaan tonniin vuonna 2020. Myös muu meriliikenne lisääntyy, joten suuren öljyonnettomuuden riski on huomattava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?