Ukrainan kriisi vaarantaa Exxonin öljynporauksen Mustallamerellä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljy-yhtiöiden ongelma: Mistä lupa porauksiin Krimin edustalla?

Exxon ja Eni pohtivat, kenen kanssa ne voisivat sopia öljynporauksesta Krimin edustalla.

11.3.2014 13:17 | Päivitetty 11.3.2014 13:17

Krimin niemimaalle hätäisesti tulevaksi viikonvaihteeksi järjestetty äänestys alueen liittymisestä Venäjään vaarantaa yhdysvaltalaisen Exxon Mobilin ja italialaisen Enin aikeet aloittaa öljyn- ja kaasunporaus Mustallamerellä.

Exxon on yhdessä muun muassa Royal Dutch Shellin kanssa suunnitellut investoivansa 735 miljoonaa dollaria kahteen porausreikään 80 kilometrin päässä Krimin lounaisrannikosta.

Yhtiöt ovat keskustelleet hankkeesta Ukrainan hallituksen kanssa ennen kuin presidentti Viktor Janukovytš toissa viikolla syrjäytettiin ja Venäjä toi sotilaansa Krimin niemimaalle.

Krimin alueparlamentti on sen jälkeen ilmoittanut aikeistaan liittää alue Venäjään. Krim on Ukrainan ainoa alue, missä enemmistö väestöstä on venäjänkielistä.

Nyt on epäselvää, kenelle lopulta lankeaa oikeus sopia Krimin edustalla tapahtuvasta öljynporauksesta. Exxon haluaisi aloittaa poraukset Skifsan kentällä, joka sijaitsee yhtiön vuonna 2012 Romanian edustalta löytämän Dominon kentän vieressä.

Dominon kaasuesiintymän arvioidaan olevan niin iso, että Romaniasta tulisi sen turvin maakaasun vientimaa.

Exxon ilmoittaa edelleen olevansa kiinnostunut hankkeesta.

Italialainen Eni puolestaan sopi viime vuonna Ukrainan kanssa öljynetsinnästä laajalla merialueella Krimin itärannikolla. Enin toimitusjohtaja Paolo Scaroni sanoi viime viikolla, ettei tiedä kuinka Krimin tilanne vaikuttaa sopimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?