Vuokralainen, nyt saat tinkiä – "Ei ole ihan normaalia" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuokralainen, nyt saat tinkiä – "Ei ole ihan normaalia"

Alkanut kevät on hiljaista aikaa asuntomarkkinoilla, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo. Se voi tarkoittaa tinkimisvaraa pyydetystä vuokrasta.

7.3.2014 14:39 | Päivitetty 7.3.2014 16:32

Vuokra-asuntoa etsivälle asuntomarkkinoiden vaisuus on hyvä uutinen.

– Nyt on vuokralaisen markkinat. Asunnonhakijan ei ole pakko vuokrata mitä tahansa, Metsola sanoi perjantaina vuokratilastoja yhdessä Tilastokeskuksen, Suomen Vuokranantajat ry:n ja Vuokralaiset VKL:n kanssa.

Helmikuu oli asuntomarkkinoilla hämmästyttävän hiljainen, eikä maaliskuun alku ole toistaiseksi näyttänyt sen vilkkaammalta. Metsolan mukaan on ollut hyvin tavallista, että vuokrapyyntöä on jouduttu laskemaan siitä, kun asuntoa vuokrattiin edellisen kerran pari vuotta sitten.

Vuokrien lasku koskee pääkaupunkiseutua, Turkua ja Tamperetta.

Mitä isompi asunto, sen suurempi haaste on saada aikaisemmin toteutuneita vuokria. Metsolan mukaan yksiöiden vuokrien laskusta ei ole merkkejä.

– Mutta eipä niitä oikein päästä korottamaankaan, vaikka vuokralainen vaihtuisi. Käytännössä samalla vuokralla menee.

Se tietää valinnanvaraa vuokra-asuntoa etsivälle.

– Voi katsella asuntoja ja on jopa mahdollista tinkiä vuokrasta, mikä ei ole ihan normaalia.

Talvi on tosin yleensäkin hiljaista aikaa asuntomarkkinoilla. Metsola odottaakin, että kesällä tilanne palaa taas normaaliksi.

Kohta kallistuvatKerava ja Hyvinkää

Vuokrat ovat kuitenkin nousseet pitkän aikaa, ja viime vuonna nousu vielä kiihtyi hiukan edellisvuodesta. Miltä tilanne näyttää kevään jälkeen?

Siihen vaikuttaa koko Suomen tilanne, Metsola sanoo. Jos talous saadaan taas raiteilleen, palataan asuntomarkkinoillakin kasvu-uralle.  

– Mutta jos tulee pitkä todella vaikean taloustilanteen aika, vuokrat eivät voi nousta entiseen malliin, koska silloin ne ylittäisivät maksukyvyn.

Pääkaupunkiseudulla on tosin puhuttu jo pitkään siitä, että vuokrien nousussa tulisi katto vastaan. Vieläkään niin ei ole käynyt, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen huomautti.

– Pääkaupunkiseudulla kysyntä ja tarjonta eivät ole nyt tasapainossa, ja veikkaan etteivät tule moneen kymmeneen vuoteen olemaankaan.

Ja se merkitsee vuokrien nousua. Sitä tullaan näkemään myös Vantaan reuna-alueilla, Keravalla ja Hyvinkäällä, Lehtinen uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?