Opiskelijain välivuoden pidosta syntyi Britanniaan suurta liiketoimintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Menolippu maailmalle

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.3.2014 7:02, Päivitetty 6.3.2014 9:52

Englantia opettamaan, kilpikonnia pelastamaan, lapsia leikittämään vaiko pelkästään kaukomaille matkustelemaan? Miljoonat brittinuoret pohtivat, millainen välivuosi sopisi omaan budjettiin, harrastuksiin ja luonteenlaatuun.

Vein maanantaina esikoiseni Heathrow´n lentokentälle, josta hän matkasi Moskovan kautta Bangkokiin ilman paluulippua. Kaakkois-Aasian kiertomatka kestää niin kauan kuin rahaa riittää, ehkä neljä, viisi kuukautta.

Hän liittyy tuhansien kaltaistensa puolipäämäärättömästi maailmaa kiertävien brittinuorten joukkoon. Useimmat matkustavat ylioppilaskirjoitusten ja yliopisto-opiskelun välissä, mutta monet myös juuri opintojen päätyttyä.

He kaikki viettävät välivuotta (gap year). Oikeaksi välivuodeksi kelpaa vain ajanjakso, jonka aikana nuori on kokenut jotakin uutta ja mullistavaa mieluiten niin kaukana kotoa kuin mahdollista. Tämän lähes välttämättömän aikuistumisriitin ei tarvitse olla vuoden mittainen, mutta useita kuukausia kumminkin.

Britannian yliopisto-opiskelijoista seitsemän prosenttia lykkää jo saavutetun opiskelupaikan vastaanottoa. Moni hakee alunperinkin opiskelupaikkaa vasta välivuoden jälkeen. Englanninkielisen maailman innokkaimpia välivuoden viettäjiä ovat australialaiset ja vähiten innokkaita amerikkalaiset, joiden yliopistotkaan eivät yleensä anna lykätä opiskelujen aloittamista.

Etenkin nyt lama-aikana välivuoden suosio on kasvanut myös opiskelunsa päättäneiden keskuudessa. Välivuosia pidetään usein myös kandidaatintutkinnon ja maisterintutkinnon välissä.

Välivuositeollisuus vie minne vaan

Olen kahden aikuisen lapsen äiti. Tiedän, että tärkein syy välivuoden pitämiseen on hauskanpito. Eihän mikään ole kivempaa kuin kulkea huolettomana maailmalla muiden fiksujen, kauniiden ja huolettomien seurassa.

Omasta mielestään välivuoden pitäjät matkustavat niukalla budjetilla, vaikka nämä välivuosireissut voivat jäädä heidän elämänsä kalleimmiksi reissuiksi. Nuukanakin maailmaa kiertävät budjettimatkaajat tarvitsevat nimittäin matkoihinsa keskimäärin 4000–5000 euroa. Yhden hengen kulkemiseen se on melkoinen summa.

Välivuosissa liikkuvien suurten rahojen vuoksi Britanniaan on syntynyt kokonainen välivuositeollisuus. Alalla toimii yli 300 yritystä, jotka järjestävät jos jonkinlaisia kokemusvuosia.

Ne puhuvat mielellään vapaaehtoistöistä viedessään nuoria vaikkapa kilpikonnansuojelijoiksi Etelä-Amerikkaan. Kaikkein tyypillisimpiä vapaaehtoistyöpaikkoja löytyy englannin opetuksen parissa, lähinnä keskustelupiirien vetäjinä.

Yleensä vapaaehtoinen maksaa työtä järjestävälle yritykselle tai järjestölle 2000–4000 euron osallistumismaksun lisäksi myös omat lentolippunsa.Vain kymmenen prosenttia nuorista rahoittaa koko matkansa itse: vanhemmat pulittavat välivuosista vuosittain yli miljardi euroa.

Välivuoden käsite syntyi jo 1960-luvulla, mutta vuosikymmenien ajan siihen oli mahdollisuus vain varakkaimmilla. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut lähes koko kansan tapa.

Yhteyksiä eliniäksi

Vaikka välivuoden pääsyy olisikin hauskanpito, niin sinä sivussa matkaajan ymmärrys erilaista ajattelua kohtaan karttuu ja hän solmii ystävyyssuhteita yli rajojen. Huoleton nuori aikuistuu matkalla usein ihan huomaamattaan.

Australialaisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan välivuoden pitäneet pärjäsivät yliopistossa suoraan koulusta tulleita paremmin. He olivat muita varmempia ainevalinnoistaan, työskentelivät muita ahkerammin ja uskoivat välivuoden kokemusten auttavan tulevaisuuden työpaikan saannissa.

Välivuoden parasta antia ovat uudet ystävyyssuhteet, jotka nykyisessä some-maailmassa voivat hyvinkin jäädä elinikäisiksi. Tulevaisuudessa välivuoden viettäjä saa päivittäistä henkilökohtaista tietoa siitä, miten muualla menee.

Siitä ei voi olla mitään haittaa!

Tuoreimmat osastosta