EU uhkaa Venäjää asteittain kiristyvillä toimilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU uhkaa Venäjää asteittain kiristyvillä toimilla

Euroopan unionin johtajat päättivät kuusituntisen kokouksensa päätteeksi keskeyttää neuvottelut Venäjän kanssa viisumivapaudesta sekä investointi- ja tutkimusyhteistyöstä Krimin niemimaan tilanteen takia.

Venäjämielisiä Krimin alueparlamentin edustalla Simferopolissa tänään.­

6.3.2014 20:58 | Päivitetty 6.3.2014 22:00

Uutistoimisto Reutersin mukaan toimet ovat tiukemmat kuin odotettiin. Päätöksiin oli osasyynä Krimin parlamentin tänään tekemä päätös pyrkiä osaksi Venäjää.

EU-johtajat päättivät myös tukea G8-ryhmään kuuluvien Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian päätöstä keskeyttää kesäkuussa Sotšissa järjestettävän G8-kokouksen valmistelut. Kokouksen jättäminen kokonaan väliin on myös mahdollista.

– Kriisin ratkaisun pitäisi löytyä Ukrainan ja Venäjän hallitusten välisissä neuvotteluissa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy sanoi.

Van Rompuyn mukaan neuvottelujen olisi syytä alkaa lähipäivinä, ja niiden pitäisi tuottaa tuloksia nopeasti.

EU:n tavoitteena on kolmivaiheinen prosessi, jossa painetta Venäjää kohtaan lisätään asteittain, mikäli Venäjä ei tule vastaan.

EU harkitsee myös matkustusrajoitusten asettamista venäläisille virkamiehille, aseiden vientikieltoa ja venäläisten varojen jäädyttämistä.

Van Rompuy varoitti Venäjää hankaloittamasta tilannetta lisää Ukrainassa. Hän sanoi, että sillä voisi olla vakavia ja kauaskantoisia seurauksia.

EU:lle tilanne on vaikea. Monet jäsenmaat haluaisivat Venäjälle tiukempia sanktioita, mutta niiden pelätään aiheuttavan haittaa monissa Venäjän kaasusta ja öljystä riippuvaisissa jäsenmaissa.

Britanniaa huolestuttavat Venäjälle asetettavat taloudelliset rajoitukset, koska venäläiset liikemiehet ja oligarkit ovat tehneet maahan isoja investointeja. 

Jos tilanne ei ala laueta, EU-maiden väliset jännitteet todennäköisesti kasvavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?