Valko-Venäjän pankkien tila on huolestuttava, sanoo Moody's - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moody's varoittaa: Valko-Venäjän pankit rapakunnossa

Julkaistu: 6.3.2014 18:40, Päivitetty 6.3.2014 18:39

Luottoluokitusyhtiö Moody's on julkaissut kylmäävän arvion Valko-Venäjän pankkien tilasta. Pankkien kriisinsietokyky heikkenee koko ajan, eikä maan hallitus näytä pystyvän tukemaan niitä tarpeeksi.

Valko-Venäjän pankkien tila heikkenee nopeasti, luottoluokitusyhtiö Moody'sin uusi raportti varoittaa. Itsevaltiaasti johdettu, Venäjän-viennistä riippuvainen maa on hyvin altis lähialueiden talouden häiriöille. Ukrainan kriisi lisää pankkien riskejä tuntuvasti.

Moody´s ennustaa, että pankkien rahoitusasema vaikeutuu kuluvan vuoden aikana entisestään. Pankkien sijoitusomaisuuden arvo heikkenee, ja järjestämättömien luottojen määrä voi nousta 6–7 prosenttiin koko lainakannasta. Pankkien ja myös valtion valuuttavarannot ovat vähentyneet huolestuttavasti.

Yli 40 prosenttia Valko-Venäjän viennistä menee Venäjälle, ja muun muassa energiantuonti pyörii Venäjän tukiaisten varassa.

Moody's varoittaakin, että mikä tahansa hinnoittelumuutos energiantuonnissa tai valtion tarvitsemissa lainajärjestelyissä suistaisi pankkijärjestelmän kaaokseen.

Valko-Venäjän kansantuotteen on ennakoitu kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia. Talouden toimeliaisuutta ovat lisänneet muun muassa toukokuuksi odotetut jääkiekon MM-kisat. Valtaosa kisojenkin rakennushankkeista on kuitenkin toteutettu kalliisti valtion velkarahalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?