Neuvonantaja: Työväenluokan lapsi ei menesty, koska ei osaa pukeutua eikä käyttäytyä ”alien-maailmassa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työväenluokan lapsista uusi kärjistys: Eivät menesty, koska eivät osaa käyttäytyä ”alien-maailmassa”

Julkaistu: 3.3.2014 13:21, Päivitetty 3.3.2014 13:21

Puute kulttuurielämyksistä, kuten ravintola- ja teatterikäynneistä, sekä erilainen vaatetyyli ovat riesana työväenluokan lapsille. Näidenkin lasten on opittava käyttäytymään ja näyttäytymään keskiluokan tapaan, brittihallituksen neuvonantaja sanoo.

Jättitutkimuksen mukaan perinteiseen työväenluokkaan kuuluu briteistä enää 14 prosenttia, mutta tämäkin määrä huolestuttaa. 

Työväenluokan lasten täytyy päästä eteenpäin ja kiinni keskiluokkaiseen elämäntapaan,  sanoo brittivirkamies Peter Brant.

Brant työskentelee neuvottelevana virkamiehenä valtuuskunnassa, jonka tehtävänä on muun muassa torjua lapsiköyhyyttä. Hänen mukaansa yksi resepti ongelmaan on tässä: työväenluokan lasten on opittava ajattelemaan ja toimimaan kuten keskiluokka, jos he haluavat päästä parhaisiin yliopistoihin ja työpaikkoihin.

Köyhien lasten kodit tarvitsevat apua ruokailu- ja pukeutumistapoihinsa, Brant sanoo.  Myös sosiaalisten verkostojen puute vaikeuttaa työväenluokan lasten keskiluokkaistumista. Tätä tavoiteltavaa yhteiskuntaa Brant kutsuu ”keskiluokan alien-maailmaksi”, jossa navigoimiseen työväenluokan lapsille ei hänen mielestään ole annettu tarpeeksi ohjeita. Hän luonnehti asiaa helmikuussa blogikirjoituksessaan, josta brittimedia on uutisoinut tänään.

The Telegraph kertoo, että Brantin mukaan keskiluokan poliitikot keskittyvät usein liikaa koulutukseen ja oppimisresursseihin. Menestys lähtee hänen mukaansa kulttuurisen ympäristön muuttamisesta yhtenäisemmäksi: köyhienkin lasten pitää tuntea olonsa mukavaksi keskiluokkaisessa elämäntavassa. Välkyt lapset eivät todennäköisesti edes hae huippuyliopistoihin, koska he ovat huolissaan, etteivät sovi sinne, Brant mainitsee.

Virkamies ehdottaakin, että työväenluokan lapsia käytettäisiin enemmän eri paikoissa sekä vietäisiin teatteriesityksiin ja erilaisiin harrastuksiin. Näin he saisivat samanlaisia kulttuurikokemuksia keskiluokan kanssa.