Mitä jos koko maailma söisi kuin amerikkalaiset? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mitä jos koko maailma söisi kuin amerikkalaiset?

Jos kaikki maailman ihmiset söisivät kuin amerikkalaiset, ruuan tuottamiseen tarvittaisiin yhteensä neljä maapalloa.

2.3.2014 17:34 | Päivitetty 2.3.2014 20:15

Ihmisten ahneus ja ruuan himo aiheuttavat kasvavaa painetta maailman ruokahuollolle, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Ruoka ei ole heti loppumassa, vaikka moni näkeekin nälkää. Maapallon kestokyky on sen sijaan äärirajoilla.

Ihmiskunnalta syntyy vuosittain ruokajätettä yhteensä 1,3 miljardia tonnia. Lisäksi sadat miljoonat syövät päivittäinen enemmän kuin olisi terveyden kannalta toivottavaa.

Ruuan tuottaminen kuormittaa maapalloa merkittäväksi, kun sitä tuotetaan roskiin heitettäväksi.

Ruokajätettä syntyy tuotantoketjun eri vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Jätettä lisäävät joskus tarpeettomat parasta ennen -päiväykset sekä paljousalennukset.

Ruokahuollon tulevaisuutta Britanniassa tutkineen professorin Tim Bentonin mukaan ylensyönti on aivan yhtä suuri ongelma, kuin ruuan päätyminen jätteeksi. Maapalloja tarvittaisiin yhteensä neljä, jos koko ihmiskunta söisi samalla innolla kuin amerikkalaiset.

Tilanne on vielä kaukana tästä, mutta pikaruokaketjujen ja rasvaisen ruuan mukana leviävät usein myös epäterveelliset ruokailutottumukset.

Jopa maissa, jossa osa kansasta näkee nälkää, on kasvava määrä ylipainoisia ihmisiä, kertoo puolestaan Readingin yliopiston professori Tim Wheeler.

Ylensyönti aiheuttaa lisäksi haittaa terveydelle, joka taas näkyy kalliina laskuna koko yhteiskunnalle.

Esimerkiksi Kiinassa diabetestä sairasti vuonna 1980 vain prosentti väestöstä, kun nyt kiinlaisista diabeetikkoja on jo lähes 12 prosenttia. Pikaruokajätit ovat rynnineet Aasiaan.

Oman lukunsa ruokaongelmaan tuo ilmastonmuutos. YK:n ilmastopaneelin raportin mukaan sään ääri-ilmiöiden yleistyminen voi lyhyellä aikavälillä laskea maapallon ruuantuotantoa kahdella prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?