VR salaa pummilla matkustamisen tiedot

Junassa kuultu konduktööritieto: Helsinki–Lahti-välin voi matkustaa pummilla lähi- ja taajamajunissa suhteellisen helposti. VR:n mukaan matkaliputta matkustaminen on kuitenkin vähentynyt. Muuten VR:n pummilla matkustamisen tietoja suojelee salaperäisyyden verho. Toisin on HSL:n liikenteessä.

| Päivitetty

Junalippu polttelee taskussani. Odotan konduktööriä ja lipuntarkastusta.

Olen taajamajunassa Helsingistä Lahteen ja pidemmälle. Vasta Lahden jälkeen alkaa tapahtua. Juna nytkähtää liikkeelle, ja hetken päästä konduktööri kailottaa: "Matkaliput, olkaa hyvä!"

Kokemus ei ole ensimmäinen vaan toisinto aiemmista.

Alue laajeniviime vuonna

Kerava–Lahti-väli muuttui VR:n avorahastusalueeksi viime toukokuussa yhdessä Kirkkonummi–Karjaan kanssa. Sitä aiemmin avorahastusalueita oli Helsingistä lähdettäessä Riihimäelle, Keravalle ja Kirkkonummelle.

Avorahastusalueella eli lähiliikenteessä matkustajan tulee huolehtia siitä, että hänellä on leimattu matkalippu tai aikaa matkakortissa. Vaihtoehtona on ostaa lippu lipunmyyntivaunusta.

Avorahastusalueella matkustamista kontrolloivat tarkastajat. Kun lähiliikenne alue muuttuu kaukoalueeksi, konduktöörit tarkastavat kaikkien liput.

”Epärehellinenvapaamatkustaja”

VR:n matkustajaliikenteen lähiliikenteen liiketoiminnan kehityspäälliköstä Teppo Sotavallasta on vaikea saada irti mitään tarkkaa ilman lippua matkustamisesta tai tarkastustoiminnasta. VR on yhtiö ja vetoaa liikesalaisuuteen.

Vertailun vuoksi pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä vastaava Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä julkaisee vastaavat tiedot vuosittain.

Sotavalta ei suoraan kommentoi junassa kerrottua konduktööritietoa, jonka mukaan Helsinki–Lahti-väliä voi ajaa usein matkaliputta ilman suurta pelkoa 80 euron tarkastusmaksusta.

– Jos on epärehellinen vapaamatkustaja, pummilla matkustamiseen on avorahastusalueella mahdollisuus, Sotavalta kuitenkin sanoo Taloussanomille.

Sotavallan mukaan tarkastustoiminta on yleisesti laadukasta ja tehokasta.

Pummilla matkustaminenvähentynyt

Avorahastusalueen laajeneminen Lahteen ja Karjaalle on lisännyt tarkastuksia määrällisesti, kun alue on aiempaa suurempi. Suhteellista muutosta Sotavalta ei kerro.

VR:n tavoite on vähentää pummimatkustamista edelleen. Suuntaus on Sotavallan mukaan lupaava. Tarkastajien näkyminen ja tarkastusmaksun pelko ovat vähentäneet maksamatta matkustamista VR:n lähiliikenteessä, hän sanoo kertomatta tarkempia tietoja. Myöskään kaukoliikenteen tietoja VR ei kerro.

Maksamattomia matkoja vähentävät myös työmatkustajat, jotka käyttävät valtaosin kausikortteja. Vastakkaiseen kehitykseen voi johtaa VR:n päätös korvata konduktöörit lipunmyyntiautomaatilla ainakin Hanko–Karjaa-välillä.

”Ei tarvettaepäilyyn”

Nousen junaan taajamasta. Lipunmyyntivaunun konduktööri myy matkan Lahden kautta Helsinkiin.

Aamu on aikainen. Tuijotan pimeyteen ja pohdin avorahastusalueen ja tarkastustoiminnan taloudellista mielekkyyttä. Kattavatko VR:n saamat tarkastusmaksutulot maksamattomien matkojen kustannukset?

Lukuja tai laskelmia VR ei anna.

– Tunnemme liiketoimintamme varsin hyvin. Sitä ei tarvitse epäillä, ettei tämä perustuisi selviin suunnitelmiin, Sotavalta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?