7 ilmiötä MWC-messuilta – näin maailmamme muuttuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

7 ilmiötä MWC-messuilta – näin maailmamme muuttuu

Kommentti. Barcelonan MWC-messujen tarjonnasta nousee esille seitsemän ilmiötä, joita kannattaa tarkkailla.

Nokian X-tuoteperhe kuuluu messuilla julkistettuihin edullisiin älypuhelimiin. Kuvassa Nokia X+-malli.

1.3.2014 6:02 | Päivitetty 28.2.2014 18:03

Mobiilialan päätapahtuma, Barcelonassa järjestetty Mobile World Congress (MWC) päättyi torstaina. On aika vetää tapahtumaa yhteen.

Suuri osa kiinnostavista ilmiöistä oli niitä, jotka eivät tapahtuneet.

1. Huippupuhelimien kehityksen hyytyminen

Samsung Galaxy S5 oli vain pieni kasvojenkohotus edelliselle sukupolvelle.

Messuin suurin suutari oli Samsung Galaxy S5, joka oli minimaalinen päivitys S4:ään. Muut valmistajat jatkoivat samoilla linjoilla: uutuusmallit olivat lähinnä ohjelmisto- ja ominaispäivityksiä vanhoihin malleihin. Esimerkiksi LG:n "uutuustekniikka" oli knock code eli ruudun naputtamiseen perustuva puhelimen herättäminen, joka on samalla pin-koodi.

2. Hyvät ideat jäävät piiloon

Jolla-puhelimen Angry Birds -puolisko mahdollistaa uusien tekniikoiden tuomisen vanhaankin puhelimeen.

Kun ihmisten katse siirtyy suuriin puhelinvalmistajiin, todelliset uutuusideat jäävät helposti huomaamatta. Operaattoreilla ja tukkureilla ei ole innostusta lähteä tekemään bisnestä pikkuvalmistajien kanssa, joilta ei saa tuotetukea, huoltoketjua tai mitään muutakaan after sales -toimintaa.

Kun ja jos uusia ideoita nousee, isot puhelinvalmistajat lisensoinevat ja kopioinevat ne tuotteisiinsa pienellä viiveellä.

Vinkki: Kannattaa seurata, mitä Yotaphonen puhelimen ja sähköisen lukulaitteen yhdistelmälle tapahtuu. Se voisi olla teoriassa iso juttu, sillä lukulaitteita on vielä Euroopassa aika harvassa.

Vinkki Jollalle: Toteuttakaa puhelimeen toinen puolisko, jossa on e-lukulaite.

3. Halvat älypuhelimet

Firefoxiin perustuva LG:n Fireweb on tyypillinen halpisälyluuri: 1,0 gigan yksiydinprosessori, 4 tuuman näyttö ja 5 megapikselin kamera.

Jos messuilla oli yksi todelle iso juttu, niin se oli tämä. Ennen veroja alle sadan dollarin hintaisia puhelimia tunki sisään ovista, ikkunoista, postiluukuista ja ilmastointiräppänistä.

Afrikassa ja Aasiassa myydään halpoja älypuhelimia eniten juuri nyt, mutta niille on myös isot markkinat länsimaissa ensimmäisinä älypuhelimina.

Niinpä isot valmistajat laajentavat linjastoaan kovalla vauhdilla edullisimmasta päästä, minkä lisäksi markkinoille pyrkii koko ajan uusia yrittäjiä. Ensimmäistä edustaa Nokia X -tuoteperhe ja jälkimmäistä vaikkapa Firefox-puhelimet.

4. Älykelloista tulee käytettäviä

Samsungin Gear Fitiä kehtaa jo näyttää ihmisille.

Jos kalliit älypuhelimet hyytyivät, niin rannelaitteet ovat ottamassa niiden paikan mobiililaitteiden kehityksen keihäänkärkenä.

Suurin juttu on se, että ne alkavat muistuttaa jo ihmisten laitteita. Vaikka Samsungin julkaisemat Gear 2- ja Gear 2 Neo -kellot olivat vielä kultaketju-avobemarimiesten statussymboleita, Gear Fit -ranneketta ostavat varmasti jo naisetkin.

Muut valmistajat seuraavat varmasti perässä.

5. Virtuaalilasien aika ei ole vielä

MWC-messujen yhteydessä järjestetyssä Showstoppers-tapahtumassa esiteltyjen Vuzix-älylasien pääasiakasryhmä ovat teollisuuskäyttäjät. Kuluttajamalli tulee myöhemmin.

Puettavaa tekniikkaa on vienyt eteenpäin kaksi asiaa: kellot ja lasit. Ensimmäiset olivat näkyvässä osassa, jälkimmäiset eivät niinkään.

Virtuaalilasit näyttävät tekevän läpimurtonsa enemmän teollisuus- kuin kuluttajatuotteina. Niistä kuullaan varmasti lisää sitten, kun nopeat verkot mahdollistavat etätyöskentelyn. Kuluttajatuotteita niistä ei tulle vielä muutamaan vuoteen.

6. Tietoturvaominaisuuksia lisätään, mutta yksityisyys vähenee

Operan uusi Max-selain säästää rutkasti käyttäjänsä mobiilikaistaa – mutta edellyttää luottoa Operan tietoturvaan.

Tietovuotaja Edward Snowdenin muuttamassa maailmassa kaikki pelkäävät yksityisyytensä puolesta, joten jokaisessa julkaistussa tuotteessa on potentiaalinen tietoturvariski. Valmistajat pyrkivät rakentamaan tuotteensa mahdollisimman turvallisiksi, mutta kukaan ei siltikään tiedä, onko niissä takaportteja. Yhdysvaltain laki kun estää edelleen tiedustelun välineiksi joutuneita yrityksiä kertomaan asioista avoimesti.

Samaan aikaan kun laitteita myydään niiden turvaominaisuuksilla, palvelujen toimintaa nopeuttava tiedonsiirron automaatio tekee tiedosta potentiaalisesti helpommin kerättäviä. Tällaisia ovat muun muassa tulevien 5g-verkkojen reititys sekä välityspalvelimiin perustuvat verkkopalvelut.

7. Verkot muuttavat maailman – ihan oikeasti

Ericssonin pienille verkkosoluille tarkoitettu tukiasema MWC:ssä.

4g-verkkoja vasta asennetaan, mutta 5g oli jo kaikkien verkkolaitevalmistajien huulilla. Tällä hetkellä standardeja vasta valmistellaan, ja verkkoyhtiöilläkin on erilaisia näkemyksiä siitä, mihin ollaan menossa.

Tavalliselle kuluttajalle muutos on silti iso ja tulee yllätyksenä muutaman vuoden kuluttua. Monen kymmenen tai jopa satojen megabitin sekuntivauhdit langattomissa verkoissa muun muassa tekevät isosta osasta töitä etätöitä, jolloin perinteisenäkin pidetyt työpaikat – kuten työkoneiden kuljettajat – saattavat olla ulkomaalaisia.

Toinen sivujuonne verkkobisneksessä on esineiden internet (internet of things, machine to machine communication), jolloin yhä suurempi osa päivittäistavaroistamme on verkotettuja ja ne keskustelevat keskenään.

Artikkeli perustuu messuilla käyneen toimittajan havaintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?