Harva suomalaisyritys yrittää päästä vähemmillä veroilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Harva suomalaisyritys yrittää päästä vähemmillä veroilla

Verosuunnittelu ei ole suosittua Suomen yritysmaailmassa eikä Pohjoismaissa muutenkaan, tutkimus kertoo. Verosuunnittelua ei harjoiteta etenkään pienemmissä firmoissa tai perheyrityksissä.

27.2.2014 10:33 | Päivitetty 4.3.2014 12:09

Suomalaiset yritysjohtajat eivät juurikaan harjoita verosuunnittelua, ilmenee tilintarkastusyhtiö Grant Thorntonin tutkimuksesta. Sama pätee muihin Pohjoismaihin.

– Pohjoismaissa on totuttu maksamaan veroja, varsinkin pienemmissä ja perheyrityksissä. Niin kauan kuin veronmaksu koetaan reiluksi, veroja myös maksetaan, Suomen Grant Thorntonin hallituksen puheenjohtaja Joakim Rehn sanoo Taloussanomille

Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa yritykset suhtautuvat verosuunnitteluun eri tavoin kuin muualla Euroopassa. Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä ero oli suuri. Kuilua ei selitä verokannan erilaisuuskaan, sillä yhteisöverokannat ovat melko samanlaiset.

Suomessa vain kahdeksan prosenttia yrityksistä kertoi pyrkivänsä pienentämään verorasitusta. Ruotsissa näin tekee vielä harvempi, vain kaksi prosenttia yrityksistä. Tanskassa verosuunnittelua harjoittaa kahdeksan prosenttia ja Norjassa 20 prosenttia yrityksistä.

Pohjoismaiset yritysjohtajat maksavat usein yritysverot suoraan, kun taas kansainväliset johtavat hakevat herkemmin helpotuksia.

Maailmanlaajuisesti runsas kolmannes yritysjohtajista kertoo tavoittelevansa tänä vuonna verosäästöjä, mutta Pohjoismaiden yritysjohdosta tätä mieltä on vain 11 prosenttia.

Suuret firmat suunnittelevatenemmän

Suurissa pörssiyrityksissä verosuunnittelu on yleisempää, myös Suomessa.

– Verosuunnittelussa sinänsä ei ole mitään pahaa, kun noudattaa kaikkia lakeja ja asetuksia. Kansainväliset yritykset tekevät tätä yleisesti, Rehn sanoo.

Hän toivoo, etteivät Suomen verohallinnon viimeaikaiset julkisuuteen tulleet linjamuutokset muuta yritysjohtajien ajattelutapaa. Verohallinto tutkii parhaillaan suuryhtiöiden jälkiverotusta.

Talouskriisistä kärsineissä Etelä-Euroopan maissa helpotusta yritysveroihinsa aikoo hakea huomattavasti useampi. Espanjassa 37 prosenttia yritysjohtajista piti verosuunnittelua erittäin tärkeänä, kuten myös Ranskan yritysjohtajista. Kreikassa lukema oli peräti 52 prosenttia ja Italiassa 54 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?