Cleantech-yritykset halajavat Suomesta puhtaan teknologian suurvaltaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pelasta maailma, tienaa rahaa Suomelle

Kuvituskuva
Julkaistu: 25.2.2014 20:09, Päivitetty 25.2.2014 20:25

Kun Helsingissä kokoonnuttiin tiistaina pohtimaan Suomen mahdollisuuksia puhtaan teknologian suurmaaksi, puheissa esiin nousivat muun muassa älykäs roskis ja yrittäjien kunnianhimo. Sekä uusien maailmanmestaruuksien tarve.

Maailman pelastaminen on kannattavaa bisnestä. Niin totesi monialayhtiö Rettigin toimitusjohtaja Hans Sohlström, ja alan kasvulukuja katsoessa väite näyttää uskottavalta.

Helsingissä tänään tiistaina järjestetty puhtaan teknologian tapahtuma Green Growth & CleanTech Summit II valoi ainakin osallistujilleen odotuksia uudesta, rahaakin tuovasta liiketoiminnasta.

Cleantechista toivotaan apua, kun rakennemuutos vie työpaikkoja perinteisestä teollisuudesta. Vuonna 2012 alan liikevaihto kasvoi 15 prosenttia 25 miljardiin euroon, ja vuoteen 2020 mennessä Suomi haluaa tuplata sen, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi puheenvuorossaan. Tavoite täyttyy, jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu.

Ja siihen näyttäisi olevan mahdollisuuksia.

– Suuri trendi maailmalla on se, ettei enää hoideta ympäristöongelmia minimoimalla teollisuuden ympäristöpäästöjä. Vaan tehdään teollisia tuotteita, joilla ratkaistaan ympäristöongelmia. Talous vihertyy peruslogiikaltaan, ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kuvasi.

Siinä siis työsarkaa myös suomalaisille yrityksille. Suomi kuuluu jo nyt cleantechin suurvaltoihin, ainakin luonnonsuojelujärjestö WWF:n mukaan.

Vuonna 2012 Suomi pääsi järjestön cleantech-innovatiivisuutta mittaavassa indeksissä neljännelle sijalle, Ruotsin ja Yhdysvaltojen väliin. Indeksin mukaan innovatiivisuutta Suomessa on, mutta parannettavaa riittää ideoiden ja keksintöjen kaupallistamisessa.

Vain maailmanmestaruussaa riittää

Eniten huolestuneita puheenvuoroja käytettiin kuitenkin lainsäädännöstä, jota pitäisi yksinkertaistaa.

– Yritykset eivät uskalla rakentaa liiketoimintaa tässä nykyisessä EU-ympäristössä. Sääntely on liian monimutkaista, vaihtelevaa ja tempoilevaa, Rettigin Sohlström tiivisti.

Toisaalta yhteiskunta voi vain luoda tutkimukseen ja tuotekehitykseen investoimalla edellytyksiä alan kasvulle. Loppu on kiinni yrittäjistä, muistutti polttoaineyhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

– Yritysten kunnianhimon tasoa tulee nostaa siten, että tähtäämme omassa segmentissämme maailmanmestaruuteen. Eikä yhtään vähempää. Globaalissa työnjaossa tämä on ainoa tapa millä pärjätään, Anttonen sanoi.

– Kukaan ei osta yhdeksänneksi parasta hissiä, vaan ensimmäiseksi tai toiseksi parhaan.

"Suomella voi olla iso roolimaailman pelastamisessa"

Mitä menestyksekäs cleantech sitten voisi olla, näin esimerkisi? Nostolaitteita valmistavan Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo niin sanottuun teolliseen internetiin, jossa laitteet tulevat tietoisiksi omasta tilastaan.

– Olennaista on yhdistää teknologia ja palvelut. Ja tämä on myös se Suomen teollisuuden iso uudistumisen mahdollisuus. Meillä on valtavan vahva teollinen pohja, jonka varaan on rakennettavissa kokonaan uusia palvelukonsepteja, Lundmark sanoi.

Esimerkistä käy vaikka älykäs roskalaatikko, joka tietää itse kuinka täynnä on, ja kertoo sen myös jätehuollolle. Silloin yhtiö voi optimoida tyhjennysauton reitin, parantaa tuottavuuttaan ja vähentää päästöjä.

– Lähes mistä asiassa tahansa pystytään löytämään tällaisia merkittäviä tuottavuushyppymahdollisuuksia.

Lundmark sanoo tulleensa optimistiseksi.

– Maailma on pelastettavissa ja suomalaisella teollisuudella voi olla siinä iso rooli.

Tuoreimmat osastosta