Hallitus ja oppositio eivät saaneet konkreettisia päätöksiä aikaan valtion finanssipolitiikasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus ja oppositio: Velkaantumisen loputtava

Valtion talouspoliittisiin haasteisiin ei löydetty tänään käydyissä hallituksen ja opposition välisissä neuvotteluissa yhteistä säveltä. Yksimielisiä oltiin vain siitä, että Suomi ei voi elää velaksi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) eduskunnassa tänään. ­

25.2.2014 18:22 | Päivitetty 25.2.2014 18:21

Tänään pidetty hallituksen ja opposition välinen keskustelu valtion talouspolitiikan linjasta ei johtanut konkreettisiin päätöksiin.

Yhtä mieltä oltiin vain siitä, että valtion velkaantuminen on pitkän prosessin seurausta ja se on saatava loppumaan. Tämän viestin toistivat tiedotusvälineille hallituksesta pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) sekä oppositiosta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko.

Neuvotteluissa ei edes yritetty käydä tulevien sopeutustoimien sisältöä läpi. Yksimielisyyteen ei myöskään päästy julkisen talouden sopeutustoimien koosta eikä ajoituksesta.

Ainoa kohta pääministerin oppositiolle esittämässä kysymyslistassa, johon otettiin kantaa, oli siis valtionvelan bkt-suhteen kääntäminen laskuun lähivuosina. Siihen sitoutuivat kaikki.

Kataisen mukaan oppositiopuolueet eivät halua, että hallitus tekee ensi vaalikaudelle jaksottuvia talouden supistamispäätöksiä.

– Tästä hallitus päättää itsenäisesti. Olennaista on se, että sopeutukset ovat Suomen uskottavuuden säilymisen kannalta riittävää kokoluokkaa. Näistä nyt sitten neuvotellaan, Katainen sanoi.

Konkretian puutteesta huolimatta hallitus kiitteli keskustelua, joka oli Kataisen mukaan "hyvä ja tarpeellinen keskustelu".

Oppositio ihmettelitilaisuuden merkitystä

Oppositiossa sävy oli kriittisempi. Keskustan Saarikon mukaan tilaisuutta ei olisi tarvittu sen kertomiseen, että keskusta haluaa lopettaa Suomen velkaantumisen. Hän toivoi, että keskustelussa olisi käsitelty koko valtion kestävyysvajetta, jossa olennaista osaa näyttelee hallitukselle päänvaivaa aiheuttanut kunta- sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.

Perussuomalaisten Soini muistutti, että hallituksella on vallan myötä myös vastuu. Hän syytti hallituksen viime vuosien politiikkaa siitä, että valtion velkaantumista ei olla kyetty taittamaan.

Puolueiden puheenjohtajatason tapaamisia ei päätetty jatkaa. Sen sijaan Katainen antoi ymmärtää, että alemman tason keskusteluyhteys jatkuu.

Hallitus kokoontuu maaliskuun lopussa kehysriiheen päättämään tulevista talouden sopeutustoimista. Kataisen mukaan hallitus pitää toistaiseksi kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta säännöstä, jonka mukaan talouden supistaminen jaetaan tasan menoleikkausten ja veronkorotusten välille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?