EU:n komissio: Suomen kasvu euromaiden häntäpäässä tänä vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen kasvu mataa euromaiden häntäpäässä

EU:n komission mukaan Suomen talouskasvu yltää vain niukasti nollan yläpuolelle tänä vuonna. Euromaista heikommin menee vain Kyproksella ja Slovenialla - ja niiden talous supistuu.

25.2.2014 16:59 | Päivitetty 25.2.2014 16:58

Suomen kasvu jää EU:n komission ennusteen mukaan selvästi euromaiden keskimäärää alemmaksi. Komissio ennakoi valuutta-alueen keskimääräiseksi kasvuksi tänä vuonna on 1,2 prosenttia.

Komissio on laskenut selvästi arviotaan Suomen tämän vuoden kasvusta viime syksystä. Ennuste on nyt vain 0,2 prosenttia, kun aiempi arvio marraskuulta oli 0,6 prosenttia. Ensi vuonna kasvu piristyisi 1,3 prosenttiin.

– Talouden käynnissä olevan rakenneuudistuksen myötä kuluttajat pysyvät varovaisina ja investoinnit vahvistuvat vain vähitellen, komissio arvioi katsauksessaan.

Vuosille 2014-2015 ennustettu vaisu kasvu riippuu komission mukaan vientimarkkinoiden kehityksestä. Käytettävissä olevat tulot kasvavat hitaasti jarruttaen yksityistä kulutusta.

Vie aikaa, kunnespalkkamaltti näkyy

Vaikka tänä vuonna voimaan astuu uusia kulutusveroja, matalat palkankorotukset, alenevat energianhinnat sekä ruuan ja palveluiden hintojen vakiintuminen pitävät komission mukaan inflaation Suomessa matalana.

Inflaatio asettuu ennusteen mukaan tänä vuonna 1,7 prosenttiin ja ensi vuonna 1,6 prosenttiin. Komission aiemmat ennusteet olivat vastaavasti 1,9 prosenttia ja 1,8 prosenttia ensi vuonna.

– Vuosien 2014-2015 tulosopimus pitää palkkakehityksen maltillisena hidastaen yksikkötyökustannusten kasvua viime vuosista. Palkkamaltti vaatii kuitenkin aikansa näkyäkseen myönteisenä työllisyyden kasvuna, komissio lausuu.

Arvionsa Suomen työttömyysasteesta komissio on pitänyt ennallaan 8,3 prosentissa tänä vuonna ja 8,1 prosentissa ensi vuonna.

Suomen julkisen velan komissio arvioi nousevan tänä vuonna 60,4 prosenttiin ja ensi vuonna 62,0 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. EU:n sääntöjen mukaan velkasuhde ei saisi ylittää 60:tä prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?