Yrittäjät: Suomessa on jo tarpeeksi kylpylöitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kylpyläbisnes polskii venäläisten varassa

Lumettomalla hiihtolomalla kylpylä on monelle kelpo ajanviettopaikka, mutta miten kylpylöillä oikein Suomessa menee? Ala itse arvelee, että ilman venäläisturisteja näkymät olisivat hyvinkin synkkiä. Ainakaan uusille kylpyläkeitaille ei olisi tilaa.

24.2.2014 6:01 | Päivitetty 25.2.2014 13:09

Suomen kylpylöihin riittää yhä asiakkaita, vaikka taloudessa on epävarmat ajat ja keskituloisen palkansaajan ostovoima on yhä alenemassa. Kilpailu matkailubisneksessä on kuitenkin kovaa.

Uusia kylpylöitä on suunnitteilla ja muutama uusi jo rakennettu ja rakenteilla. Lisäksi moni kylpylähotelli laajentaa – tai ainakin uudistaa ja ehostaa, jotta asiakkaat eivät karkaisi kilpailijoiden altaisiin.

Suomessa seitsemää kylpylähotellia pyörittävän Holiday Club Resortsin toimitusjohtajan Vesa Tengmanin mukaan kylpylöillä menee hyvin ja käyttöasteet ovat kohtuullisen korkeat, vaikka mitään nousukautta ei eletäkään.

– Kylpylät eivät ole kovin suhdanneherkkä toimiala. Kun matalasuhdanne tulee, niin ulkomaanmatkailu ehkä vähenee. Kylpylöissä kysyntä on tasaista, oli sitten huonompi tai parempi suhdanne, Tengman sanoo.

Muhkeat investoinnit syövät tuottoa

Holiday Club avasi pari vuotta sitten uuden kylpylän Saimaan rannalle Rauhaan Lappeenrantaan.

Tengmanin mukaan alan haasteena onkin se, että kylpylöihin sitoutuu valtavat pääomat samalla kun ala on hyvin työvoimavaltainen.

– Onko se pääoman tuotto sitten riittävä, siinä on kysymys, sanoo Tengman.

"Liikaa tai ainakin riittävästi"

Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna julkaistun toimialaraportin mukaan Suomessa oli 45 kylpylää vuonna 2012. Huoneita oli noin kuusituhatta.

Raportin mukaan majoitusvuorokausien määrä on pysynyt koko 2000-luvun samana, vaikka uusiakin kylpylöitä on syntynyt.

Holiday Clubin Tengmanin mukaan kylpylöitä on Suomessa liikaa tai ainakin riittävästi.

– Ei niitä ainakaan lisää tarvita, hän sanoo.

Helsinki tosin on oma lukunsa. Sinne kylpylöitä vielä mahtuisi.

– Olemme vuodesta 1998 yrittäneet saada kylpylää Helsinkiin, mutta emme ole onnistuneet, Tengman sanoo.

Uusia rakennushankkeita hidastavatkin tyypillisesti kaavoitus- ja rahoituspulmat.

Suuri menestyy

Kylpylät ovat vanhastaan Suomessa jakautuneet viihdekylpylöihin, terveyskylpylöihin ja kuntoutuslaitoksiin. Esimerkiksi sotaveteraanien määrä kuitenkin vähenee, joten monet kuntoutuskylpylät ovat suuntautuneet viihteeseen ja hyvinvointiin.

Tengmanin mielestä kylpylä menestyy, jos se on riittävän suuri ja monipuolinen palveluiltaan. Hän ei usko siihen, että tiukka profilointi yhteen kohderyhmään olisi menestyksen avain.

– Suomen markkinat ovat niin pienet, että täällä lähtee henki, jos keskittyy vain yhteen asiakasryhmään.

Varsinkin Etelä-Suomen kylpylät joutuvat kilpailemaan myös virolaisten kylpylöiden kanssa.

Tengmanin mukaan kylpylät kisaavat myös esimerkiksi pakettimatkojen tai kaupunkilomien kanssa.

– Lisäksi ovat Itämeren laivat ja risteilyt, jotka jatkuvasti saavat erilaisia verotukia ja kevennyksiä, hän puhisee ja puhuu vääristyneestä kilpailusta.

Asiakas on arvaamaton

Naantalin ja Ruissalon kylpylöitä pyörittävän Sunborn-yhtiöiden myyntijohtaja Petri Lamminheimon mukaan kauppa on käynyt hyvin kuluvalla hiihtolomakaudella.

Haastavaa on hänen mukaansa ollut se, että asiakkaat eivät suunnittele lomiaan etukäteen.

– Varauksia on tehty hyvinkin lyhyellä varoajalla ennen hiihtolomia, jopa samana päivänä. Aiemmin on ollut enemmän suunnitelmallisuutta. Tämä vaikuttaa siihen, miten hyvin pystymme palvelemaan asiakkaita. Muun muassa hoitopalveluiden saaminen voi olla haastavaa. Kuluttajat eivät varmasti tule ajatelleeksi sitä, hän sanoo.

Myös aluejohtaja Titta-Liina Gustafsson Ikaalisten kylpylästä uskoo, että hiihtolomasesongista tulee vielä hyvä. Se nähdään etenkin nyt, kun hiihtolomat Pirkanmaalla alkavat.

Uudistukset edessä

Kuten monessa muussakin kylpylässä, uudistuksia aiotaan tehdä myös Ikaalisissa. Ensi kesänä on vuorossa remonttia muun muassa allasosastolla ja saunoissa.

Myös Naantalia kohennetaan. Naantalin kylpylä on remontoinut huoneitaan ja tilojen uudistamista aiotaan jatkaa. Lisäksi laivahotelli on siirretty Lontooseen. Sen tilalle on mietitty joko uutta laivahotellia tai lisää huonekapasiteettia tai viikko-osakkeita.

– Uutuus on monille asiakkaille arvo jo sinänsä. Uutta on myös helppo markkinoida, sanoo Lamminheimo.

”Verkot vesillä Venäjällä”

Venäläisten matkustus Suomeen on ollut kasvussa. Usein majoitusvaihtoehdoksi valitaan kylpylä. Itä-Suomessa majoitusliikkeet ja kylpylähotellit ovat jo pidempään satsanneet venäläisasiakkaisiin.

Venäläisiä haluttaisiin myös Naantaliin ja Ikaalisiin.

– Se on valtava mahdollisuus, sanoo Naantalin ja Ruissalon kylpylöiden Lamminheimo.

Myös Ikaalisten Titta-Liina Gustafsson kertoo, että verkkoja on laitettu Venäjälle. Suunnitelma on saada venäläiset lähtemään vähän kauemmaskin Suomessa kuin vain itärajalle tai Helsinkiin.

– Onhan Pirkanmaa vetovoimainen alue, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?