Danske Bank hakee kasvua Ruotsissa ja Norjassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danske Bank hamuaa kasvua Pohjolan asuntomarkkinoilla – "Ei kuplaa, joka puhkeaa"

Julkaistu: 21.2.2014 10:28, Päivitetty 21.2.2014 10:28

Danske Bank hakee kovaa kasvua Ruotsissa ja Norjassa. Nuo ovat kaksi markkina-aluetta, joilla voimme pitää asuntojen luototusasteen pienenä, toimitusjohtaja kertoo.

Pohjoismaisen pankkikonsernin Danske Bankin toimitusjohtaja Thomas Borgen suunnittelee kasvua Ruotsin ja Norjan asuntomarkkinoilla. Hänen mukaansa keskustelu asuntokuplasta on maissa liioittelevaa.

– Nuo ovat kaksi markkina-aluetta, joilla voimme kasvaa ja pitää asuntojen luototusasteen pienenä. Jos katsoo Norjan talouden perusrakenteita ja sen ajureita, tilanne siellä tasoittuu ja hinnat jopa laskevat, Borgen sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Ruotsissa ei Borgen mukaan ole "kuplaa, joka puhkeaa". Danske Bankin asuntojen luototusaste oli Norjassa keskimäärin 62 prosenttia ja Ruotsissa 67 prosenttia joulukuun lopussa. Tanskassa vastaava velkaantumismittari oli 73 prosenttia.

Borgen on luvannut Danske Bankin osakkeenomistajille kasvattaa oman pääoman tuoton ensi vuonna yhdeksään prosenttiin viime vuoden viidestä prosentista. Sitä varten Danske Bank hakee kasvua Tanskan ulkopuolelta. Lainakannan kasvu on ollut hidasta Tanskassa asuntokuplan puhjettua vuonna 2008.

– Emme usko, että Tanskassa velkamäärä kasvaa, Borgen sanoi haastattelussa.

Hänen mukaansa lainakannan kasvu voi pysyä entisellään tai velkavipu voi pienentyä. Kaksi kolmannesta Danske Bankin luottokannasta on Tanskassa, jossa maailman korkein kotitalouksien velkaantumisaste hillitsee pankkien lainanantoa.

Danske Bankin luottoriskijohdannaiset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin kilpailija Nordean. Kasvuaikeilla Ruotsissa ja Norjassa Danske Bank haastaa pohjoismaiden suurimman pankin Nordean.

Borgen aloitti Danske Bankin toimitusjohtajana viime vuonna. Sen jälkeen yhtiön osake on kallistunut 18 prosenttia ja Nordean 12 prosenttia. Nordean oman pääoman tuotto oli viime vuoden lopussa 11 prosenttia eli kaksi kertaa enemmän kuin Danskessa.

Suomessa Danske Bank elää hiljaiseloa ja kerää voimia tulevien vuosien koitoksiin. Pankki karsi rajusti konttoreitaan viime vuonna.