HS: Kuntien lakisääteisten tehtävien vähennykset eivät VM:n mukaan riitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeriö HS:lle: Tehtävien vähennykset eivät riitä kunnissa

Hallituksen kaavailemat kuntien lakisääteisten tehtävien ja velvoitteiden karsimiset eivät leikkaa menoja odotetulla tavalla, valtiovarainministeriöstä kerrottaan Helsingin Sanomille.

20.2.2014 7:37 | Päivitetty 20.2.2014 7:34

Valtiovarainministeriön (VM) mukaan hallituksen esitys kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi ei ole riittävä, Helsingin Sanomat kertoo. Tavoitteena on vähentää kuntien toimintamenoja yli miljardin euron edestä vuoteen 2017 mennessä.

VM:n mukaan ehdotukset voivat olla sinällään hyviä, mutta ne eivät vähennä riittävästi lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita ja siten lakisääteisiä menoja.

– Valtaosa ehdotuksista on sellaisia, jotka ovat kehittämistoimenpiteitä tai suosituksia eli niiden muuttaminen ei vaadi lainsäädännön muutosta. Tämänkaltaisilla ehdotuksilla ei siis ole suoraan vaikutusta valtion maksamiin peruspalvelujen valtionosuuksiin kunnille ja niiden kuntatalousvaikutukset ovat usein vaikeasti arvioitavissa, VM:n kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikön Päivi Laajala sanoo lehdelle.

Esimerkiksi laitoshoidon vähentämisen vanhustenhuollossa kaavaillaan vähentävän kuntien menoja 300 miljoonaa euroa vuonna 2017. Laajalan mukaan ehdotus ei suoraan vähennä lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita, vaikka kuntien menoja vähentääkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?