Ollila: Visio oli oikea, ongelma oli toteutuksessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ollila: Visio oli oikea, ongelma oli toteutuksessa

Kaksi 1990-luvun lamassa puikkoihin tarttunutta johtajaa Jorma Ollila ja Janne Virkkunen tietävät, millaista on luotsata organisaatio seuraavan murroksen kynnykselle ja mitä olisi voinut tehdä toisin.

18.2.2014 21:11 | Päivitetty 18.2.2014 21:14

Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila ja Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen aloittivat molemmat organisaatioidensa johdossa 1990-luvun alussa: Virkkunen 1991 ja Ollilla 1992. Nokia oli tunnetusti vaikeuksissa 1990-luvun alussa, mutta myös Helsingin Sanomilla oli ongelmia.

– Kansantalous törmäsi seinään. Kannattavuus romahti, mutta omistajien hermot pitivät, Virkkunen kertoi tänään Suomen Pankin Talouskirja nyt -tilaisuudessa.

Kulut leikattiin Helsingin Sanomissa minimiin ja auringonnousua odotettiin. Ensimmäiset säteet alkoivat paistaa Virkkusen mukaan loppuvuonna 1993. Nokia sai odottaa valoa kevääseen 1994.

– Se oli hiipivä tunne, mutta puhutaan helmi–maaliskuusta 1994. Vielä syys–lokakuussa 1993 oli erittäin suuri hätä eräiden rahoitusasioiden suhteen, Ollila sanoi.

"Ongelma olitoteutuksessa"

Alun ongelmien jälkeen sekä Ollila että Virkkunen elivät kulta-aikaa kunnes jättivät tehtävänsä uuden murroksen kynnyksellä. Ollila lähti toimitusjohtajan paikalta vuonna 2006, mutta jatkoi hallituksen johdossa vielä kuusi vuotta. Virkkunen puolestaan siirtyi eläkkeelle vuonna 2010.

Nyt Nokia on myynyt matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille. Koko lehtiala puolestaan kärsii siitä, että lukijat karkaavat painetun sanan ääreltä.

Jos murrokseen olisi herätty 2000-luvun alkupuolella, Helsingin Sanomien investoinnit digitaaliseen mediaan olisivat voineet olla huomattavasti suurempia, Virkkunen sanoi.

– Lohduttaa se, että tässä ollaan aika isossa joukossa.

Älypuhelinten ohjelmistoihin olisipitänyt investoida enemmän

Nokian matkapuhelinmyynti kompastui muun muassa älypuhelinten heikkoihin ohjelmistoihin. Ollilan mukaan kehitystyöhön olisi pitänyt investoida huomattavasti enemmän.

Nyt Yhdysvaltain länsirannikolla on kehitetty kolme yleisintä älypuhelinten käyttöjärjestelmää, eikä Ollila pidä mahdottomana, että se olisi onnistunut myös Suomessa.

Onnistuneista visioista Ollila mainitse Nokian vuosien 2003–2005 näkemyksen siitä, että pöytäkoneiden ja kannettavien merkitys vähenee, ja että ihmisillä on useita erilaisia laitteita käytössä.

– Tässä suhteessa visio oli oikea, mutta ongelma oli toteutuksessa.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanoma-konserniin, joka kustantaa myös Taloussanomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?