Ekonomistit sopeuttaisivat Suomen julkista taloutta jaksotetusti, kirjoittaa Helsingin Sanomat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Ekonomistit sopeuttaisivat ajan kanssa

Suomessa vallitsee nyt lähes yksimielisyys siitä, että julkisen talouden sopeutuksia on jaksotettava useammalle vuodelle. Tuorein kannanotto tuli Helsingin Sanomien tekemässä kyselyssä.

16.2.2014 17:28 | Päivitetty 16.2.2014 17:31

Helsingin Sanomien (HS) kyselyn mukaan neljätoista Suomen johtavaa ekonomistia jaksottaisi julkisen talouden sopeutukset useammalle vuodelle. 

Julkisuudessa vallitsee nyt lähes yksimielisyys siitä, että veronkorotuksia ja menoleikkauksia ei pidä toteuttaa yhden vuoden aikana. Keskustelu lähti käyntiin, kun valtiovarainministeriö ilmoitti äskettäin kolmen miljardin euron lisäsopeutustarpeesta ensi vuodelle, jos valtion velkasuhde halutaan kääntää laskuun tällä hallituskaudella.

HS:n haastattelemien ekonomistien lisäksi sekä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd), Suomen talouden tilaa arvioinut teollisuusmaiden talousjärjestö OECD että valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama asiantuntijaryhmä ovat aiemmin ottaneet kantaa pidemmälle ajalle jaksotetun sopeutuksen puolesta.

Kaikki HS:lle puhuneet neljätoista eturivin ekonomistia olivat ainakin hieman huolissaan Suomen velkaantumisesta, enemmistö erittäin huolissaan. Vastaajien joukossa oli odotetusti erimielisyyttä hallituksen 50-50 -säännöstä, jonka mukaan sopeutukset pitäisi tehdä puoliksi veronkorotuksin ja menoleikkauksin.

Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK), Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) sekä Veronmaksajien keskusliiton taloustieteilijät vastustavat veronkorotuksia. Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja työmarkkinajärjestö SAK:n ekonomistit taas pääsääntöisesti kannattavat hallituksessa sovittua tasajakoa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?