Taloussanomilta KHO-valitus energia-Excel-päätöksestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taloussanomilta KHO-valitus energia-Excel-päätöksestä

Ajatus siitä, että asiakirja voidaan salata, koska joku ei sitä ymmärrä, sotii demokraattisen yhteiskunnan perusperiaatteita vastaan.

14.2.2014 13:57 | Päivitetty 14.2.2014 13:57

Taloussanomat hakee korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO) ratkaisua kiistaan, joka koskee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiankäytön tulevaisuutta käsittelevää Excel-mallinnusta.

Kyseessä on Excel-ohjelmistolla luotu malli, jota ministeriö käyttää energiankäytön skenaarioiden hahmottamiseen. Malliin perustuvat muun muassa TEM:n julkaisemat Suomen energia- ja päästökehitystä arvioivat skenaariolaskelmat ja kansallinen energia- ja ilmastostrategia.

Ministeriön skenaarioita on arvostellut muun muassa Taloussanomien haastattelema Harri Paloheimo, joka on yksi Suomi öljyn jälkeen -kirjan kirjoittajista. Paloheimo pitää ministeriön tulevaisuuden skenaarioita vajavaisina.

Taloussanomat pyysi 19. marraskuuta ministeriötä luovuttamaan energiamallin julkisuuteen – lähtöarvoineen, -oletuksineen ja käytettyine algoritmeineen.

13. joulukuuta ministeriö kuitenkin ilmoitti, ettei se luovuta mallia julkisuuteen. Päätöstään ministeriö perusteli sillä, ettei kyseessä ole julkiseksi tullut asiakirja. Ministeriön teollisuusneuvos Petteri Kuuva arvioi haastattelussa myös, ettei mallia osata käyttää.

– Jos sitä käyttää sellainen henkilö, joka ei tiedä kaikkia riippuvuuksia, mitä mallissa on lukujen kesken, siitä saadaan aivan vääriä tuloksia. Se ei ole käyttäjäystävällinen malli. Sitä ei pysty käyttämään kuin sellainen henkilö, joka tietää kaikki riippuvuudet, Kuuva perusteli.

Valituskelpoisen päätöksen asiassa ministeriö toimitti Taloussanomille vasta 17. tammikuuta. Sen jälkeen ministeriö avasi mallia toimittajille rajatussa taustatilaisuudessa. Tilaisuudessa ministeriö ei luovuttanut Excel-mallia.

Lehti katsoo, että TEM on rikkonut julkisuusperiaatetta ja rajoittanut kansalaisten perusoikeuksia enemmän kuin demokraattisessa yhteiskunnassa on välttämätöntä. Taloussanomat pyytää KHO:ta, että se velvoittaa ministeriön luovuttamaan Excel-mallin taustaoletuksineen lehdelle tai toissijaisesti palauttamaan päätöksen ministeriön uudelleenkäsiteltäväksi.

Taloussanomien näkemyksen mukaan ilman tietoa Excel-mallista ja sen taustaoletuksista merkittävä yhteiskunnallinen keskustelu energiapolitiikasta jää täysin käymättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?