Barometri: etätyö yleistynyt - silti osassa asiantuntijatöistä mahdotonta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kysely: Yhä useampi saa paiskia etätöitä

Julkaistu: 7.2.2014 12:11, Päivitetty 7.2.2014 11:49

Joustavat työajat ovat mahdollisia jo valtaosalle palkansaajista, kertovat vuosittaisen työolobarometrin ennakkotiedot. Esimerkiksi tradenomeista kolmanneksella ei kuitenkaan ole lainkaan mahdollisuutta etätöihin.

Yhä useampi suomalainen voi paiskia töitä etänä ja hyödyntää työajan joustoja, selviää Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työolobarometrin ennakkotiedoista.

Vuosittain tehtävän barometrin ennakkoraportin mukaan 70 prosentilla palkansaajista oli mahdollisuus joustaviin työaikoihin viime vuonna. Kuusi vuotta aiemmin joustoja saattoi käyttää 60 prosenttia palkansaajista.

Tradenomiliiton selvityksen mukaan etätyöt ovat kuitenkin liiton jäsenten keskuudessa vielä harvoille mahdollisia. Liiton jäsentutkimuksen mukaan noin viidennes vastaajista tekee usein etätöitä ja reilu kolmannes satunnaisesti. Kolmanneksella vastaajista ei kyselyn mukaan ole mahdollisuutta tehdä etätöitä.

– Harva yritys mahdollistaa etätöiden tekemisen, vaikka etätyömahdollisuus on työnantajille merkittävä kilpailuvaltti. Kansainvälisten tutkimustenkin mukaan nuoret osaajat arvostavat etätyömahdollisuuksia jopa palkankorotusta enemmän, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen sanoo liiton tiedotteessa. 

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneet tradenomit  tekevät muiden muassa taloudellisia tehtäviä, markkinointia ja tietojenkäsittelyä. Kyselyyn vastasi 2581 liiton jäsentä. Kaikkiaan liitolla on noin 28 500 jäsentä.

Pessimismi vallitsee edelleen

TEM:n työolobarometrin ennakkotietojen mukaan 38 prosenttia 1755 haastatellusta arvioi työllisyystilanteen heikkenevän ja vajaa viidennes paranevan. Alavireinen ilmapiiri työpaikoilla jatkui TEM:n mukaan kolmatta vuotta peräkkäin. 

Näkemykset eri alojen välillä vaihtelivat huomattavasti. Valtion ja kuntien työntekijöistä yli puolet uskoi oman työpaikkansa tilanteen heikkenevän ja vain neljä prosenttia uskoi tilanteen kohenevan.

Yksityisellä sektorilla näkemykset jakautuivat varsin tasan: 23 prosenttia suhtautui työpaikkansa tilanteeseen optimistisesti ja 21 prosenttia arveli tilanteen heikkenevän. Vain teollisuuden työntekijöistä suurempi osuus, reilu kolmannes, uskoi parempaan, kun pessimistisiä oli vajaa viidennes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?