Britanniassa kohistaan nyt tyttöjen ja poikien lelujen vaikutuksista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vaikuttavatko lelut uravalintoihin?

Julkaistu: 7.2.2014 7:01, Päivitetty 6.2.2014 16:10

Britannian parlamenttiedustajat vaativat lelukauppoja lopettamaan “aggressiivisen sukupuolten erottelun”. Moni heistä uskoo, että luonnottoman jyrkkä erottelu vahvistaa liikaa sukupuolirooleja ja vaikuttaa lopulta jopa tyttöjen ja poikien uravalintoihin.

Kävin juuri pitkästä aikaa lelukaupassa, joka on äitien ja poliitikkojen painostuksesta edistyksellisesti poistanut erilliset tyttöjen ja poikien hyllyt. Enkä todellakaan nähnyt Girls- tai Boys-kylttejä missään.

Sen sijaan näin hyllytolkulla sinisen ja harmaan sävyisiä hirviöitä, toiminnan miehiä ja rakennussarjoja. Ja vähintään yhtä monta pinkkiä hyllyä, joilla kaupiteltiin kauneudenhoitoa viisi vuotta täyttäneille tytöille.

Uuden filosofian mukaan tytöille tarkoitetut pinkit Lego-sarjat oli kuitenkin sijoitettu pojille suunnattujen sarjojen sekaan. Sama ajattelu näkyi tiedepeleissä. Siinä ne olivat sukupuolineutraalisti sekaisin, tyttöjen pelit ja poikien pelit. Wild Science -sarjan tulivuori-, raketti- ja limatehtaiden sinisissä kansissa oli poikien kuvia ja parfyymilaboratorion pinkissä kannessa tyttöjä.

Lähes jokainen tiedepeli ja rakennussarja oli selkeästi suunnattu joko tytöille tai pojille. Ainoastaan Junior Metereologist -peli oli aidosti sukupuoleton.

Hienoa, että edes ilmatieteet sopivat sekä tytöille että pojille.

Pojat lukevattyttöjen kirjoja

Juttelen kahden kauppaan tulevan äidin kanssa. Kumpikaan ei huomaa, ettei kaupassa enää ole erillisiä tyttöjen ja poikien hyllyjä. Ensimmäinen äiti pitää jaottelua suorastaan helpottavana etsiessään lasten koulukavereille syntymäpäivälahjoja.

– Oma tyttäreni leikkii kuitenkin mieluummin autoilla kuin nukeilla. Tyttöjen leluista ainoastaan askartelusarjat kiinnostavat häntä.

Toinen äideistä ei myöskään piittaa lelujen jaottelusta. Hänen mielestään lapset sekoittavat sukupuolirooleja joka tapauksessa, vaikka kauppiaat niitä kuinka yrittäisivät voimistaa.

– Olen koulun kirjastonhoitaja. Monet kymmenvuotiaat pojat lukevat tytöille suunnattuja kirjasarjoja. Tyttäreni katsoo lelukaupoissa poikien hyllyjä ja kummipoikani leikkii myös tyttöjen leluilla, äiti kertoo.

Keskiviikon keskustelussaan Britannian parlamenttiedustajat kritisoivat etenkin tytöille suunnattua pinkkiä lelumaailmaa. He epäilivät sen rajoittavan tyttöjen uravalintoja. Postimyyntiyhtiö Argosin teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia muotoilijoista ja arkkitehdeistä on leikkinut lapsena rakennuspalikoilla. Matemaattisissa töissä olevista peräti kaksi kolmasosaa oli leikkinyt niillä.

Matemaattisissa töissä olevista briteistä vain viidesosa on naisia. Rakennusalan ammattilaisissa heitä on vieläkin vähemmän.

Tulivuoria tytöille!

Britannian naiset ovat tekemässä reikiä lasikattoon monilla aloilla. Yliopistoissa on enemmän nuoria naisia kuin nuoria miehiä. Yritysjohtoon asti edenneet naiset takovat yrityksilleen komeampia tuloksia kuin mieskollegansa.

Silti lapsille markkinoiva maailma on jäänyt jonnekin viime vuosisadalle. Se on kompastunut pinkkiin ja jämähtänyt siihen. Viimeisten vuosikymmenten kuluessa se on mennyt sukupuoliajattelussaan pikemminkin taaksepäin kuin eteenpäin.

Nyt lelukauppa on kuitenkin äitien ja poliitikkojen painostuksesta herännyt tähän tarpeettomaan lasten sukupuolierotteluun. Let Toys Be Toys -kampanjaryhmä on saanut useimmat Britannian leluketjut luopumaan jaottelusta ainakin kylteissään. Seuraavaksi kampanja käy pinkkien ja sinisten hyllyjen kimppuun.

Leluvalmistajienkin pitäisi pian tajuta, etteivät niiden asiakkaat elä niiden markkinoimassa jyrkän sukupuolierottelun maailmassa.  Tulivuoret kuuluvat tytöillekin ja parfyymit – siis partavedet – pojillekin.