Ostotarjous liidättää Pohjola Pankkia pörssissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ostotarjous liidättää Pohjola Pankkia: +18%

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.2.2014 15:27, Päivitetty 6.2.2014 15:26

Helsingin pörssissä päivä edennyt vahvassa nousussa Pohjola Pankin kiitäessä kaukana muiden edellä OP-Pohjolan tekemän ostotarjouksen vauhdittamana. Päivää ovat tahdittaneet lukuisat tulosjulkistukset.

Myös muualla Euroopassa päivä on ollut nousuvoittoinen sijoittajien punnitessa tulosuutisia ja odotellessa tietoja Euroopan keskuspankin rahapoliittisista päätöksistä. Eurooppalaisosakkeiden kursseja kuvaava Stoxx 600 -indeksi oli iltapäivällä yhden prosentin eilistä päätöstään ylempänä.

Helsingin yleisindeksi OMXH oli kello 14.40 aikaan noussut 1,7 prosenttia 7175,93 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 oli edennyt kaksi prosenttia. Vaihtoa oli kertynyt 354 miljoonaa euroa, josta Pohjola Pankkia 81 miljoonaa ja Nokiaa 41 miljoonaa.

Nokian osakkeen kurssi oli noussut 0,9 prosenttia 5,05 euroon. New Yorkissa Nokia jäi eilen 6,69 dollariin eli 4,95 euroon.

Aamulla tuloksensa julkistaneen Pohjola Pankin osake oli noussut yli kahdeksantoista prosenttia 16,82 euroon.

OP-Pohjola tarjoaa ryhmään kuuluvan Pohjola Pankin A- ja K-sarjan osakkeista 16,80 euroa osakkeelta. Ostotarjouksen yhteisarvo on noin 3,4 miljardia euroa. Jos OP-Pohjola saa haltuunsa enemmän kuin 90 prosenttia kaikista osakkeista, finanssiryhmän tarkoituksena on poistaa Pohjola Pankki Helsingin pörssistä.

– Pohjolan hankaluus sijoittajan ja analyytikon näkökulmasta on pitkään ollut se, että se on sekä pankki että vakuutustalo. Tämä on hankaloittanut osakkeen hinnoittelua. Se että pankilla on näin iso omistaja, jolla on itsellään merkittävää liiketoimintaa omistuksensa kanssa, ei ole ainakaan helpottanut osakkeen arvonmääritystä, Danske Bankin analyytikko Matti Ahokas kommentoi Taloussanomille.

Pohjola Pankin tulos ennen veroja pysytteli loka-joulukuussa ennallaan, vaikka vahinkovakuutuksen ja varainhoidon tulokset laskivat selvästi. Pankki odottaa konsernin kuluvan vuoden tuloksen ennen veroja olevan viimevuotista suurempi. Pohjola Pankin hallitus esittää maksettavaksi osinkoa 0,67 euroa osakkeelta, kun vuosi sitten vastaava summa oli 0,46 euroa.

Rakennuskonserni YIT:n osake oli sukeltanut 11,6 prosenttia 8,03 euroon. Yhtiön tulos heikkeni selvästi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös liikevaihto oli laskussa. Hallituksen osinkoesitys on 0,38 euroa, kun vuotta aikaisemmin osinkoa jaettiin 0,75 euroa.

Kannattavuuttaan parantaneen konepajakonserni Metson osake oli vahvistunut 2,8 prosenttia. Yhtiö ennakoi liikevaihtonsa laskevan ja kannattavuutensa hieman heikkenevän tänä vuonna.

Metsosta irtautunut Valmet oli painunut 1,7 prosenttia pakkaselle. Vuoden alusta pörssiin listautunut konepajakonserni kirjasi tappiotuloksen, mutta yhtiö arvioi sen kohenevan tänä vuonna. Osinkoa yhtiö aikoo jakaa 0,15 euroa osaketta kohden.

Kartonkia ja paperia valmistavan Metsä Boardin B-osake oli heikentynyt 2,9 prosenttia. Yhtiö kohensi tulostaan loppuvuonna ja se arvioi tuloksen edelleen hieman paranevan alkuvuonna.

Muista metsäosakkeista UPM oli vahvistunut 1,8 prosenttia ja Stora Enson R-osake 0,3 prosenttia.

Muista tulosjulkistajista pakkausyhtiö Huhtamäki oli noussut 4,4 prosenttia ja tietotekniikan palveluyhtiö Tieto 0,2 prosenttia.