Lähteet: Kreikan lainojen takaisinmaksua aiotaan lykätä 20 vuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähteet: Kreikan lainojen takaisinmaksua aiotaan lykätä

Kreikan seuraava tukipaketti sisältää tukilainojen laina-aikojen pidentämisen ja korkojen leikkaamisen, kaksi uutistoimisto Bloombergin nimettömänä pysyttelevää lähdettä kertoo.

5.2.2014 15:44 | Päivitetty 5.2.2014 15:49

Lisäksi tukipaketti saattaa sisältää 13–15 miljardia euroa lisälainaa, kolmas asiasta perillä oleva viranomainen sanoo Bloombergille.

Kreikan kaikista tukilainoista on tarkoitus tehdä 50-vuotisia. Tällöin lainat maksettaisiin takaisin aikaisintaan 2060-luvulla. Lisäksi Euroopan rahoitusvakausvälineen Kreikalle myöntämistä lainoista perittäviä korkoja on tarkoitus leikata 50 korkopistettä eli 0,5 prosenttiyksikköä.

Nykyisin Kreikan tukilainojen laina-aika on 30 vuotta.

Lähteiden mukaan uusi tukipaketti tulee politiikkojen päätettäväksi touko- tai kesäkuussa. Tukipaketissa Kreikka voisi saada lainaa 13–15 miljardia euroa lisää.

Tähän mennessä Kreikka on saanut tukea euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä 240 miljardia euroa. Lisäksi Kreikan lainaehtoja on helpotettu. Kreikka ei tällä hetkellä maksa korkomenoja tukilainoistaan, mutta korkoja ei ole myöskään annettu anteeksi.

Kreikan lainojen takaisinmaksuepätodennäköistä

Kreikka on ollut talouslamassa jo kuusi vuotta. Viime vuonna Kreikka onnistui kääntämään julkisen talouden miljardia euroa ylijäämäiseksi ennen lainanhoitokustannuksia. Kreikan valtiovarainministeri kertoi puolestaan tänään, että se keräsi viime vuonna verotuloja 1,75 prosenttia tavoiteltua enemmän eli 38,1 miljardia euroa.

Myönteisistä merkeistä huolimatta Kreikan lainojen takaisinmaksu on epätodennäköistä.

– Mitä voimme tehdä, on keventää [Kreikan] velkakuormaa. Voimme tehdä tämän tarjoamalla alempia korkoja tai pidentämällä laina-aikoja. Nämä keinot ovat mahdollisia, mutta vain sillä ehdolla, että Kreikka täyttää tukipaketin ehdot, euroryhmän puheenjohtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem sanoi tiistaina RTLZ-televisiokanavan haastattelussa Bloombergin mukaan.

Uusi tukipaketti auttaisi Kreikkaa kuromaan kiinni rahoitusvajeensa. Vastineeksi Kreikalta vaaditaan sitoutumista talouden rakenneuudistuksiin ja leikkaustoimiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuy sanoi tammikuussa, että Kreikan pitää jatkaa vyön kiristämistä, vaikka "kreikkalaiset kärsivät kivuliaiden mutta tarpeellisten uudistusten seurauksista".

Troikan, eli EU-komission, IMF:n ja Euroopan keskuspankin, edustajien on tarkoitus palata helmikuussa Ateenaan tarkastamaan, onko Kreikka noudattanut sille laadittua leikkaus- ja uudistusohjelmaa ja onko maa siten oikeutettu seuraavan tukilainaan.

Kaksi Bloombergin nimetöntä lähdettä kuitenkin sanoo, että lähitulevaisuudessa troikan ei ole tarkoitus palata Kreikkaan, koska arviota tukiohjelman etenemisestä ei voida saada valmiiksi lyhyellä aikavälillä.

Kreikan valtiovarainministeri Jannis Stournanas haluaisi toimittajille lähetetyn sähköpostin mukaan, että troikka saisi arvion valmiiksi ennen maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?