EK: Heikko suhdanne jatkuu – pahin ehkä ohi

Suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat pysyneet heikkoina, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) suhdannebarometrissaan. EK:n johtajan Jussi Mustosen mukaan pahin vaihe näyttäisi kuitenkin olevan ohi.

Palvelualojen yritykset arvioivat tilanteen kirkastuvan vuoden alkupuoliskolla.

5.2.2014 10:57 | Päivitetty 5.2.2014 11:00

Suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat pysyneet heikkoina eikä vuoden alkupuolella ole näkyvissä parempaa, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoo suhdannebarometrissaan.

– Myönteisenä signaalina voidaan kuitenkin pitää sitä, että teollisuusyritykset odottavat tuotannon kasvavan aavistuksen lähikuukausina ja loppukevään aikana kasvun odotetaan hieman nopeutuvan, EK arvioi tiedotteessa.

Myös palveluissa myynti kasvaa yrityskyselyn perusteella loivasti. Sen sijaan rakennusyritysten tuotantomäärät pysyisivät ennallaan.

EK:n johtaja Jussi Mustonen toteaakin EK:n webcastissa, että jotain toivoa on, vaikka päätoimialojen tilanne ja näkymät ovat yhä pakkasella.

– Pahin vaihe näyttäisi olevan jäämässä taakse, hän sanoo.

Henkilöstö vähenee yhä

Yritykset odottavat henkilöstömääriensä laskevan lähikuukausina loivasti. Laskua on barometrin mukaan luvassa teollisuuteen ja rakentamiseen, sen sijaan palveluissa työvoima pysyisi loppuvuoden luvuissa.

Useimmilla yrityksillä on niukka tilauskanta ja kapasiteettia on paljon vapaana. Esimerkiksi teollisuuden tuotantokapasiteetista oli kyselyn mukaan kokonaan hyödynnettynä vain 53 prosenttia.

Teollisuuden lähikuukausien suhdannenäkymiä mittaava saldoluku oli tammikuussa pisteessä -7. Lokakuussa luku oli -8. Rakentamisessa saldoluku oli tammikuussa -16, kun se lokakuussa oli -25. Palveluissa suhdanneodotusten saldoluku oli puolestaan -2. Luku koheni selvästi lokakuusta, jolloin se oli -14.

Saldoluku saadaan vähentämällä näkymien paranemista ennakoivien yritysten prosenttiosuudesta heikkenemistä ennakoivien osuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?