Miksi sähkökirja ei myy – vai myykö sittenkin?

Kirjamyynnin murros on ollut käynnissä jo pidempään, mutta kukaan ei osaa ennustaa sen lopputulosta. Sähkökirja ei ole vielä yleistynyt. Samaan aikaan paperisten kirjojen myynti sakkaa.

2.2.2014 6:08 | Päivitetty 31.1.2014 18:34

Tilastot kertovat Suomen kirjakauppojen myynnin jatkaneen laskuaan viime vuonna. Lasku on jatkunut jo vuosia.

Vaikka osasyynä voidaan pitää pitkäksi venynyttä taantumaa, tilanne huolestuttaa jatkuessaan kustantajia. Suurin osa kirjamyynnistä kertyy edelleen kirjakauppojen kautta.

Kansa ei välttämättä lue sen vähempää kuin ennenkään, mutta perinteisen kirjan kanssa lukuajasta kilpailevat erilaiset sähköiset kanavat.

Tilastokeskus selvittää kansalaisten ajankäyttöä noin vuosikymmenen välein. Viimeisimmät tiedot ovat vuosikymmenen vaihteesta. Niiden mukaan lukeminen on vähentynyt selvemmin ainoastaan alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.

Totuus on, että paperinen kirja on pitänyt pintansa yllättävän hyvin, vaikka sähkökirjojen tulemisesta on puhuttu jo pitkään. Vähintään yhden kirjan vuodessa ostaneiden suomalaisten osuus on ollut viime vuosiin saakka hitaassa kasvussa, arvioi Kirjakauppaliitto selvityksessään.

Kirjakaupat eivät juuri mainosta sähkökirjaa eivätkä useimmat kirjailijat voi kuvitella julkaisevansa pelkästään sähköisesti. Paperikirjan sitkeästä suosiosta kertoo esimerkiksi Suomessa järjestettävien kirjamessujen suosio. On vaikea kuvitella – ainakaan vielä – lukukansan kerääntyvän messuille tabletteineen.

Mihin on jäänyt pitkään odotettu e-kirjojen rynnistys? Kustantajien listan mukaan viime vuoden suosituin e-kirja, Pertti Jarlan Fingerpori – Kuntauudistus keräsi 13 700 latausta. Tämä on sarjakuvalle kunnioitettava määrä. Se on kuitenkin kaukana painoskuningatar Laila Hirvisaaren myyntiluvuista.

Sähkökirjaviipyy

E-kirjojen hitaalle leviämiselle on useampikin syy, kertoo Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho. Hän edustaa yli sataa suomalaiskustantajaa.

Kustantajat eivät ole kovin innokkaasti markkinoineet sähkökirjojaan, vaikka niiden lukemiseen tarvittavat laitteet ovat yleistyneet. Taustalla on verokohtelu.

– Arvonlisävero on Suomessa erilainen, sillä paperisesta kirjasta maksetaan arvonlisäveroa 10 prosenttia ja sähköisestä kirjasta 24 prosenttia. Motivaatio työntää sähköistä kirjaa markkinoille on tämän takia tietysti kovin vähäinen, kun sähköisen kirjan tuottaminen on vastoin yleistä luuloa kalliimpaa kuin paperisen, Laiho toteaa Taloussanomille.

Sähkökirjat eivät ole Suomessa erityisen halpoja. Usein e-kirjan ajatellaan olevan kustantajille lähes ilmainen: riittää kun työntää muistitikun koneeseen. Laiho tyrmää käsityksen. Käsikirjoitus täytyy yhä editoida ja taittaa.

– Täytyy myös muistaa, että nykyisin kustantajan täytyy tuottaa kirjasta joka tapauksessa myös paperinen versio. Kustantajat ovat kuitenkin valmiina, jos markkina alkaa vetää. Kaikki kirjathan tehdään nykyisin sähkökirjoiksi, sillä ne lähtevät pdf-muodossa painotaloille.

Käytännössä e-kirjojen ponnekkain markkinoija on ollut kustantajien ja kirjakauppojen sijaan teleyhtiö Elisa. Sille kirjabisnes on uutta.

– Itse uskon, että e-kirjojen markkinaosuus voi nousta pariinkymmeneen prosenttiin kymmenessä vuodessa. Jos arvonlisäverokanta saadaan alemmaksi, näin tapahtuu paljon aikaisemmin. Uskon etenkin käyttökirjallisuuden menevän pikku hiljaa sähköiseen muotoon, Laiho sanoo.

Kirjakaupatkuihtuvat

Samaan aikaan paperikirjojen perinteinen myyntikanava eli kirjakauppaverkosto jatkaa harvenemistaan. Monessa pienemmässä taajamassa kynnyskysymykseksi osoittautuu jatkajan löytäminen, kun pitkään myymälän kanssa sinnitellyt kirjakauppias vetäytyy eläkkeelle.

Rannikkokaupunki Kokkolassa on myynnissä Info-ketjuun kuuluva lähes satavuotias Mäntysaaren kirjakauppa. Sen toisen vetäjän Maija-Liisa Lahnalammen mukaan tilanne alalla on muuttunut dramaattisesti parissakymmenessä vuodessa sähköisen viestinnän ja verkkokaupan myötä.

– Eroonhan tästä pitäisi päästä, mutta ostajia ei ole vielä tullut. Kirjojen myynti on mennyt viime vuosina alaspäin, mutta meillä on vahva konttoritarvikemyynti. Kirjastojen ja koulujen kirjahankinnat menevät nykyään kaupungin ulkopuolelle, Lahnalampi toteaa.

Kokkolassa oli ennen kolme kirjakauppaa, mutta yksi niistä on lopettanut. Myös lähialueelta, kuten Kälviästä ja Ylivieskasta on kadonnut tai katoamassa kirjakauppoja.

Usein paikkakunnilta katoavat ensimmäisenä itsenäiset yrittäjät. Ketjut, kuten heikentyneestä tuloksesta kärsivä Suomalainen kirjakauppa, ovat myös lopettaneet liikkeitään eri puolilta Suomea. Myös uusia kirjakauppoja on avattu jonkin verran, lähinnä uusiin kauppakeskuksiin.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Katriina Jaakkolan mukaan kirjakauppojen harvenemisesta ei voida syyttää hiljentynyttä kirjamyyntiä ja lisääntynyttä verkkokauppaa, vaan suurin rasittava tekijä ovat kohonneet yleiskustannukset, kuten verot ja vuokrat.

– Laajan valikoiman kirjakauppoja on viime vuosina hävinnyt vajaa kymmenkunta vuodessa. Viime vuonna lopetti kolmetoista ja viisi aloitti, Jaakkola toteaa.

Hänen mukaansa kauppoja ei katoa vain pienemmistä kylistä.

– Osa on paikkakunnilla, missä on ollut kaksi kirjakauppaa ja tilanne on muuttunut sellaiseksi, että vain yhdellä on ollut elinmahdollisuuksia. Pieniltä paikkakunnilta löytyy kuitenkin myös erittäin hyvin pärjääviä kirjakauppoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?