Professori Ylelle: Suomelta puuttuu idea velkaantumisen hillitsemisestä

Suomi velkaantuu kroonisesti, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo Ylelle. Hänen mielestään hallitukselta puuttuu idea kehityksen hidastamisesta.

1.2.2014 11:18 | Päivitetty 1.2.2014 11:23

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen otti tänään Yle:n aamu-tv:ssä kantaa viime päivinä velloneeseen keskusteluun siitä, miten ja millä aikataululla Suomen julkista taloutta pitäisi supistaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi torstaina, että hallituksen suunnitelmaa taittaa velkaantuminen ensi vuoteen mennessä kannattaisi miettiä uudelleen. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi eilen Afrikasta palattuaan, että sopeutuksen määrä tarkentuu maaliskuussa ja että siitä ei päätetä "huutoäänestyksellä".

Puttosen mielestä velkasuhteen taittaminen on eripuraisen hallituksen ankkuri, joka pitää laivan suurin piirtein paikallaan. "Kapteenin" lähdettyä työmatkalle Afrikkaan, "varakapteeni" päätti nostaa ankkurin, professori luonnehtii.

"Suomi velkaantuukroonisesti"

Puttosen mielestä Suomen kannatti ottaa lisää velkaa taantumassa vuonna 2008. Nyt velan ottaminen on "kroonistunut", hän varoittaa. Valtion bruttovelka lähestyy 50 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Meiltä puuttuu idea ja näkymä siitä, missä vaiheessa me saisimme velkaantumiskehityksen tasaantumaan, Puttonen sanoo Ylelle.

– Taloutemme ei kasva. Maailmantalous näyttää kasvavan, mutta me jäämme siitä sivuun. Kaikki se velka pitää maksaa takaisin, ja se kasvattaa myös velkakustannusten riskiä.

Hallitus on jo päättänyt sopeuttaa taloutta ensi vuonna 1,8 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön mukaan velkasuhteen kääntäminen laskuun vaatisi kolmen miljardin lisäsopeutuksia. 

Hyvä luottoluokitussekä onni että kirous

Professori ei varsinaisesti pelkää luottoluokittajien reaktiota, jos hallitus ei pystykään taittamaan velkaantumista ensi vuoden loppuun mennessä. Suomi tulee hänen mukaansa saamaan lainaa, koska siihen luotetaan. Toisaalta paras mahdollinen luottoluokitus on myös ongelmallinen.

– Meillä on sellainen olo, että ei tarvitse tehdä juuri nyt mitään.

Puttonen kehottaa hallitusta unohtamaan tulevat vaalit.

– Tiedosta ei ole pula. Tässä vaiheessa valtiomiesmäistä toimintaa olisi tehdä ne sovitut päätökset. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?