Katainen Suomen taloudesta: "Tilannekuva on entisestään synkentynyt"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kommentoi perjantaina keskustelua, joka on virinnyt valtiontaloudessa tarvittavista sopeutustoimista ja niiden aikataulusta.

Jyrki Kataisen mukaan sopeutuksen mittaluokka tarkentuu maaliskuussa.

31.1.2014 19:14 | Päivitetty 31.1.2014 19:14

Jyrki Katainen kertoo, että valtiovarainministeriön uusi talousennuste valmistuu maaliskuussa, jolloin myös tarkentuu arvio "tarvittavien sopeutustoimien mittaluokasta".

– Nyt on oikea aika käydä julkista keskustelua talouspolitiikan linjasta. Talouden tilannekuva on entisestään synkentynyt. Tämän vuoksi on perusteltua arvioida, kuinka mittava sopeutus on viisasta jaksottaa. Samoin on perusteltua arvioida, minkälaisia vaikutuksia eri sopeutuskeinoilla – verojen korotuksilla ja menosäästöillä – on talouskasvuun ja työllisyyteen, Afrikan-matkaltaan palannut Katainen sanoo tiedotteessaan.

Eilen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että hallituksen kannattaisi miettiä, onko sen syytä pitää kiinni tavoitteestaan saada valtion velkaantuminen laskuun jo keväällä 2015. Ehdotus kirvoitti kärjekkäitäkin kommentteja hallituspuolueiden keskuudessa.

Katainen sanoo nyt, että hallituksen tavoitteena on "löytää paras tasapaino talouspolitiikan uskottavuuden, velkaantumisen taittamisen ja talouskasvun kannalta". Samalla hän ohjaa ministereitä ruotuun:

– Talouspolitiikan kokonaisuudesta ei päätetä huutoäänestyksellä. Asiat päätetään koko hallituksen kesken normaalissa järjestyksessä ja Suomen parasta asiantuntemusta hyödyntäen. Lopulliset päätökset hallitus tekee maaliskuussa, kun kaikki tarvittava tieto on käytettävissä, Katainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?