HS: Helsinki, Espoo ja Vantaa kaksinkertaistivat ostopalveluihin käyttämänsä rahat 10 vuodessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Suurkaupunkien ostopalvelurahat kaksinkertaistuivat 10 vuodessa

Helsingin, Espoon ja Vantaan ostopalveluihin kuluttama rahasumma yli kaksinkertaistui kymmenen vuoden aikana, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Samalla kaupunkien työntekijämäärä on pysynyt lähes ennallaan tai jopa vähentynyt.

25.1.2014 10:25 | Päivitetty 25.1.2014 10:25

Oman palvelutuotannon sijaan pääkaupunkiseudun suurimmat kunnat ovat kasvattaneet voimakkaasti ostopalveluiden käyttöä, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Helsingin, Espoon ja Vantaan ostopalveluihin ostopalveluihin kuluttama yhteissumma yli kaksinkertaistui kymmenen vuoden aikana.

Tilastokeskuksen mukaan nämä kaupungit ostivat vuonna 2002 yrityksiltä, järjestöiltä tai muilta toimijoilta tavaroita ja palveluita 800 miljoonalla eurolla. Vuonna 2012 summa oli kivunnut 2,2 miljardiin euroon. HS:n mukaan asia selittyy osin väkiluvun kasvulla. Kasvaneeseen palvelutarpeeseen ei kuitenkaan vastata omaa työntekijämäärää kasvattamalla, vaan käyttämällä ulkopuolisia.

Lehden mukaan esimerkiksi Vantaalla ostopalveluihin kulutettu rahasumma kasvoi vuosien 2002 ja 2012 välillä reilusta 150 miljoonasta eurosta 450 miljoonaan euroon. Samaan aikaan kaupungin työntekijämäärä notkahti miltei 1400 henkilöllä. Helsingissä ja Espoossa työntekijämäärät ovat kasvaneet hieman, kun taas ostopalveluihin kulutus on moninkertaistunut. 

Lisääntyneestä ostopalveluinnosta huolimatta palveluiden kilpailuttamisessa on HS:n mukaan parantamisen varaa. Lehden haastatteleman Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Pia Pakarisen mukaan suuret yritykset ovat monimutkaisissa kilpailutusmenettelyissä suosiollisessa asemassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?