Lainakatto voisi vaikeuttaa tuhansien asunnonhankintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lainakatto voisi vaikeuttaa tuhansien asunnonhankintaa

Taloussanomien arvion mukaan yli 30 000 asuntokauppaa olisi jäänyt tekemättä ilman lisävakuuksia tai omaa rahaa vuonna 2012, jos asuntolainakatto olisi ollut tuolloin käytössä. Lue, minkälaisia vaikutuksia lainakatolla olisi.

21.1.2014 6:01 | Päivitetty 21.1.2014 9:15

Asuntolainakatto voisi voimaan astuessaan vaikeuttaa tuhansien suomalaisten asunnonostoa.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtajan Jaana Anttila-Kankaan mukaan eritoten ensiasunnon ostajien kaupat hankaloituisivat.

– Ensiasunnon ostajilla on jo nyt vaikeuksia päästä markkinoille, ja tämä tulisi vaikeuttamaan sitä entisestään. Erityisesti lainakatto vaikuttaisi pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa, joissa on yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, Anttila-Kangas sanoo.

Finanssialan keskusliiton (FK) ehdotus lainakatoksi vaatisi asunnonostajalta kymmenen prosenttia omaa rahaa asunnon arvosta, eli lainaa voisi saada enintään 90 prosenttia. Ensiasunnon ostajien lainakatto olisi hieman korkeampi, 95 prosenttia. Oman rahan sijasta asunnonostaja voisi hankkia myös lisävakuuksia.

Finanssivalvonta on suositellut pankeille jo pitkään 90 prosentin luototusastetta. Vuonna 2012 noin 37 prosenttia myönnetyistä asuntolainoista ylitti suosituksen. Vuonna 2010 luku oli noin 50 prosenttia ensiasunnon ostajilla.

– Viimeisempien tietojen perusteella luototusasteissa näkyy enemmän Finanssivalvonnan suositus, parempaan suuntaan on menty, Finanssivalvonnan riskiasiantuntija Ari Virtanen kommentoi kehitystä.

30 000 jäisi tekemättä

Tarkkoja määriä myönnetyistä asuntolainoista ei Suomessa ole, mutta jotain kertovat luvut tehdyistä asuntokaupoista. Suomessa tehtiin vuonna 2012 kaupat reilusta 76 000 rivi- ja kerrostaloasunnosta ja noin 13 000 omakotitalosta.

Finanssivalvonnan tietojen ja asuntokauppatilastojen perusteella tehty arvio paljastaa, että vuonna 2012 kaupoista yli 30 000 olisi jäänyt toteutumatta ilman lisävakuuksia tai omaa rahaa, jos lainakatto olisi ollut käytössä. Ensikotikauppoja olisi jäänyt väliin noin 8 000.

Asuntolainoihin erikoistuneen Hypo-pankin toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan FK:n lainakatto vakiinnuttaisi nykyisen tilanteen asuntokaupassa. Pauna pitää lainakattoa "hyvänä juttuna", koska se vakauttaisi asuntomarkkinoita ja parantaisi markkinoiden ennustettavuutta. Lainakatolla on tarkoitus estää asuntokuplien syntyä.

– Ei ole tervettä, että ostajalla on sadan prosentin rahoitus. Jos ei pysty säästämään vuokra-asumisen rinnalla mitään, ei pysty myöskään vähentämään sadan prosentin lainaa, Pauna sanoo.

Lainakaton on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa voimaan astuvassa luottolaitoslaissa. FK ehdottaa lainakattoon kolmen vuoden siirtymäaikaa. Lopullinen lainakaton muoto ei ole vielä selvillä.

Lainakatonvaikutukset

Ensiasunnon ostajiin:Asuntolainakatto osuisi kipeimmin osaan ensiasunnon ostajista. Nuorilla on harvoin tuhansia euroja säästössä, ja lainakatto voi vaikeuttaa oman asunnon ostamista. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat ovat korkeat ja säästettävät summat suuria. Ilman asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) uudistamista "vain varakkaiden ja velattomien perheiden lapset pääsisivät omaan asuntoon" ja muut olisivat vuokra-asuntoputkessa, Hypon Ari Pauna sanoo.

Ostajiin:Asunnonvaihtajien pitäisi tulevaisuudessa hankkia omaa rahaa uutta asuntoa varten kymmenen prosenttia. Vaihtoehtona olisi hankkia jostain lisävakuuksia. Ongelmia lainakatto voisi aiheuttaa niille, jotka vaihtavat asuntonsa kerralla roimasti suurempaan. Asunnonvaihdossa usein odotetaan, että edellinen asunto on myyty ennen seuraavan rahoittamista, Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton Jaana Anttila-Kangas sanoo.

Omistajiin:Asuntomarkkinoilla ei ole tällä hetkellä pakkomyyntitilannetta, Jaana Anttila-Kangas sanoo. Omistajat voivat odottaa parempia tarjouksia. Lainakatto käytännössä vakiinnuttaisi markkinoita, mikä olisi hyvä myös omistajille. Omistajien tilannetta voi parantaa myös se, että kova kilpailu kasvukeskuksissa erottaa kiinteistönvälittäjien jyvät akanoista, Hypon Pauna sanoo.

(Oikaisu: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, vuonna 2010 yli 90 prosentin luototusaste koski 50 prosenttia ensiasunnon ostajia eikä kaikkia asunnonostajia.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?