Rikkaimmat omistavat yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä

Maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa yhä paljon kuin köyhimmät 3,5 miljardia ihmistä yhteensä, kansalaisjärjestö Oxfamin raportista selviää. Järjestö on huolestunut siitä, kuinka vauraus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

20.1.2014 21:06 | Päivitetty 20.1.2014 20:35

Rikkain prosentti ihmisistä omistaa yhteensä 65 kertaa niin paljon kuin köyhin puolisko maailman väestöstä, Oxfam kertoo raportissaan, jota siteeraa brittilehti The Guardian.

Vaurauden kasautuminen pienen ihmisjoukon käsiin on vakava uhka poliittiselle ja taloudelliselle vakaudelle, järjestö muistuttaa.

Monilla alueilla, kuten Euroopassa ja Yhdysvalloissa vauraus on kuitenkin jakautunut yhä epätasaisemmin toisen maailmansodan jälkeen.

Yhdysvalloissa rikkain prosentti on haalinut 95 prosenttia finanssikriisin jälkeen syntyneestä kasvusta. Köyhin 90 prosenttia väestöstä taas on köyhtynyt samalla ajanjaksolla.

Rohkaiseviakin esimerkkejä toki on. Latinalaisessa Amerikassa epätasa-arvoa taas on viimeisen vuosikymmenen aikana onnistuttu vähentämään esimerkiksi progressiivisella verotuksella ja julkisten palvelujen parantamisella.

Rikkauksien kasaantuminennäkyy politiikassa

Järjestö on huolissaan varallisuuden painoarvosta poliittisessa päätöksenteossa. Monissa maissa se johtaa siihen, että hallitusten päätöksenteko hyödyttää enimmäkseen rikkaita, kaikkien muiden haitaksi.

Oxfamilla on lista toiveita maailman talouseliitille, joka kokoontuu taas keskiviikkona Maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosiin.

Oxfam pyytää näitä lupaamaan, etteivät he esimerkiksi käyttäisi veroparatiiseja ja väärinkäyttäisi vaikutusvaltaansa politiikassa. Järjestö toivoo näiden muiden muassa julkistavan tiedot omistuksistaan eri yhtiöissä ja tukevan verotuksen progressiivisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?