Laske kuinka paljon bensarahaa kehtaat pyytää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laske kuinka paljon bensarahaa kehtaat pyytää

Autoilun kustannusten noustessa moni miettii vaihtoehtoisia tapoja matkustaa. Yksi niistä on kimppakyyti. Se on kelpo vaihtoehto, kunhan muistaa pykälät ja verotuksen. Laske kuinka paljon kehtaat pyytää bensarahaa kyytiläisiltä.

18.1.2014 6:01 | Päivitetty 4.1.2016 22:16

Bensiinin litrahinta näyttää jumittuneen ennen vanhaan kipurajana pidetyn 1,50 euron yläpuolelle. Tämä saa monen autoilijan miettimään kustannuksia, ainakin pidemmillä matkoilla.

Vaihtoehtona on julkinen liikenne taikka kimppakyydit, joilla kustannustaakkaa voidaan jakaa.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemällä laskurilla voit kätevästi tarkistaa, kuinka suuri bensalasku on ja miten auton matkustajamäärä vaikuttaa henkilöä kohden jakautuviin kustannuksiin.

Kyseessä ovat ainoastaan polttoainekulut. Auton huollosta, vakuutuksista ja arvon alenemisesta aiheutuvia kustannuksia laskuri ei ota mukaan.

Esimerkiksi voidaan ottaa noin 180 kilometrin matka Helsingistä Tampereelle. Jos auton keskikulutus on seitsemän litraa sadalta kilometriltä ja polttoaineen hinta 1,60 euroa, yksin ajavan polttoainekustannukset ovat 20,16 euroa, kun auton kokonaiskulutus matkan aikana on 12,6 litraa. Jos kyytiin ottaa matkustajan, polttoainekulut henkeä kohden luonnollisesti puolittuvat.

Suomessa polttoaineen hinta nousi vuoden alussa päästöperustaisen polttoaineveron korotuksen takia.

Rahatiedon mukaan suosituimman laadun eli 95E:n keskihinta nousi tammikuun alussa reilut kolme prosenttia, kun EU-alueella hinta pysyi käytännössä ennallaan. Dieselissä kallistuminen oli hieman jyrkempää.

Käytännössä yksityisautoilun vaihtoehtoina ovat linja-autokyyti taikka juna. Matkahuollosta ostetulla tarjouslipulla Tampereelle pääsee onnikkakyydillä edullisimmillaan yhdeksällä eurolla. VR mainostaa sivuillaan ensi viikolla alkavaa talvialea, jossa halvin junamatka Tampereelle maksaa vain kahdeksan euroa.

Normaalihinnat ovat kummallakin matkustusmuodolla selvästi korkeammat eli 30-40 euron tienoilla.

Yksinyrittäjä?

Autoilun kallistuessa erilaiset internetissä tarjottavat kimppakyytipalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan. Palveluiden innokkaimpia käyttäjiä ovat olleet muun muassa opiskelijat.

Vanhimpia verkon kimppakyytipalveluista on vuonna 2000 perustettu Kimppa.net, mutta kyytien tarjoajia on muitakin. Facebookista löytyy asialle omistautuneita ryhmiä, myös matkan päämäärän mukaan jaoteltuina. Siellä on myös yksittäisiä kyydin tarjoajia.

Esimerkiksi avoimeen Kimppakyydit Helsinki–Mikkeli -ryhmään voivat liittyä paikkaa autossaan välillä Helsinki–Mikkeli tai toiseen suuntaan tarjoavat. Myös ne jotka kaipaavat kyytiä tälle välille ovat tervetulleita.

Vastoin yleistä käsitystä korvauksen pyytäminen kyydistä ei ole laitonta. Muutama vuosi sitten voimaantullut uusi taksiliikennelaki sallii polttoainekulujen tasaamisen, mutta tilin tekeminen kimppakyydeillä on edelleen kiellettyä.

Verohallinnolla on asiaan oma kantansa. Se koskee etenkin asunnon ja työpaikan välisiä matkoja.

– Kimppakyydin matkustajilta kerätty bensaraha pienentää asunnon tai työpaikan väliseltä osuudelta verotuksen matkavähennystä, ylitarkastaja Petri Manninen toteaa Taloussanomille.

Matkustajan vinkkelistä kuljettajalle maksettu bensaraha käy työmatkavähennyksiin.

– Jos maksetun bensarahan kustannus on vähemmän kuin halvin julkinen kulkuväline, niin verovähennys tehdään bensarahan mukaan.

Jos kyseessä ei ole työmatka on kuljettajan saama bensaraha periaatteessa veronalaista tuloa siltä osalta kun se ylittää tulonhankintakustannukset. Vähennysten jälkeen verotettavaa ei käytännössä välttämättä jää.

Laskuri on poistettu käytöstä. Pahoittelemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?