FK teki U-käännöksen – esittää kiinteää lainakattoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällaisen lainakaton pankit haluavat – Fivalle vähemmän valtaa

Finanssialan keskusliitto esittää omaa vaihtoehtoista mallia asuntolainakatosta. Aiempi, ministeri Antti Tanskasen työryhmän malli ei FK:lle kelpaa edelleenkään.

17.1.2014 10:08 | Päivitetty 17.1.2014 10:08

Finanssialan keskusliitto (FK) haluaisi säädellä asuntomarkkinoita kiinteällä lainakatolla. Pankkien etujärjestön mukaan asuntolainoille voitaisiin panna kiinteä, 90 prosentin enimmäisluototusaste asunnon tai kiinteistön hankintaan.

Etujärjestön ehdotus on U-käännös pankkialan aiempaan linjaan. Viime keväänä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti, ettei hän anna pankkien vastustamasta lainakatosta esitystä. Nyt laki olisi kuitenkin tulossa keväällä säädettävään luottolaitoslakiin, jonka on määrä astua voimaan heinäkuun alussa.

Finanssivalvonta pettyi Vapaavuoren viimevuotuiseen päätökseen. Myös Suomen Pankki on puhunut lainakaton puolesta vielä Vapaavuoren päätöksen jälkeenkin.

Tuolloin lainakattomallina oli ministeri Antti Tanskasen johtaman työryhmän esitys, jossa lainakatto joustaisi 80–100 prosentin välillä suhteessa asunnon markkina-arvoon ja Finanssivalvonta voisi tilanteen mukaan päättää lainakaton suuruudesta.

Ensiasunnon lainakatto95 prosenttia

FK:n esityksessä kiinteä lainakatto määriteltäisiin suhteessa lainan vakuutena olevien asuntojen tai reaalivakuuksien markkina-arvoon silloin, kun pankki myöntää asiakkaalle lainan.

Ensiasunnon ostajien tilannetta FK haluaisi helpottaa siten, että lainakatto olisi 95 prosenttia. Tätä Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi perustelee tiedotteessa taloudellisella tasa-arvolla nuorten keskuudessa.

Etujärjestö ei edelleenkään hyväksy Tanskasen ryhmän mukaista esitystä lainakatosta, jossa lainakaton suuruus riippuisi Finanssivalvonnan arviosta.

Kiinteään lainakattoon FK vaatii vähintään kolmen vuoden mittaista siirtymäaikaa.

Lisäksi FK esittää, että asuntosäästöpalkkiojärjestelmän ala- ja yläikärajoja väljennettäisiin nykyisestä. Tällöin ASP-tilin voisi avata aiempaa nuorempana. Pankkialan huolena myös on, että enimmäislainamäärät ovat riittäviä suhteessa asuntojen hintakehitykseen.

Taloussanomat kertoi eilen, että lainakatto saattaa tulla uuteen luottolaitoslakiin.

FK:n esityksestä kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Lehden tie­to­jen mu­kaan valtiovarainministeriössä on luon­nos­tel­tu mal­lia, jos­sa oli­si se­kä kiin­teä kat­to et­tä mah­dol­li­suus jous­taa sii­tä alas­päin ti­lan­teen vaa­ties­sa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?