Euron edut ja haitat ovat viime päivinä herättäneet keskustelua taloustietäjien ja -päättäjien keskuudessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko eurosta hyötyä vai haittaa?

Suomen talouspäättäjät ja -viisaat eivät usko, että eurosta olisi haittaa Suomelle. Taloustieteiden nobelisti Paul Krugman on eri mieltä. Näkemysero selittyy pitkälti sillä, että Krugman antaa erittäin suuren merkityksen rahapoliittiselle itsenäisyydelle.

15.1.2014 18:42 | Päivitetty 15.1.2014 20:56

Yhteisvaluutta euro on taas herättänyt keskustelua.

Ensin: Alfred Nobelin muistoksi myönnettävän taloustieteen palkinnon saanut professori Paul Krugman sanoi uskovansa Suomen pärjäävän paremmin euron ulkopuolella. Sitten: Suomen talousviisaiden kolmikko Sixten Korkman, Juhana Vartiainen ja Mika Maliranta kertoivat olevansa täysin eri mieltä.

Tänään työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan seitsemänkymmentä talouselämän keskeistä vaikuttajaa antoi euron hyödyllisyydelle arvosanan 8,5. Kyselyn asteikko oli 1–10.

Talousviisaat arvelivat nobelistin kannan johtuvan tämän puutteellisesta ymmärryksestä Suomen tilanteesta. Toinen tulkinta on se, että Krugmanin kanta perustuu pitkälti näkemykseen oman valuutan merkityksestä. Tämän näkemyksen jakaa muun muassa sijoittaja Warren Buffett.

Mikä selittääkorkoerot?

Äskettäin Krugman käsitteli aihetta syvällisemmin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) konferenssissa.

– Kukaan ei ole kyennyt selittämään yksityiskohtaisesti, miten Kreikan tyyppinen kriisi tapahtuisi Britannian, Yhdysvaltojen tai Japanin kaltaisessa maassa.

– Omassa valuutassaan lainaavaa maata ei voida pakottaa konkurssiin, ja olemme juuri nähneet, että sitä ei voida edes pakottaa nostamaan korkoja.

Myös talouslehti Financial Timesin palkittu kommentaattori Martin Wolf esitti vastaavia näkemyksiä pari kuukautta aikaisemmin. Hän pohti, miksi Espanjan ja Britannian korkoero on niin valtava, vaikka molemmat maat ovat suurin piirtein yhtä velkaantuneita.

Wolfin mukaan ero johtuu "pääasiassa siitä, että Britannia on suvereeni maa, jolla on oma valtiovarainministeriö, keskuspankki sekä kelluva valuutta". Espanja taas on valuuttaunionin jäsen.

"Äärimmäisentärkeä seikka"

Pari vuotta sitten aiheeseen otti kantaa myös yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, sijoittajaguru Warren Buffett:

– Jos Kreikka voisi painaa drakmoja, heillä olisi kyllä muita ongelmia, mutta ei velkaongelmaa. Seitsemäntoista maata Euroopassa luopui vallasta painaa omaa rahaansa. Se on äärimmäisen tärkeä seikka, Buffett sanoi haastattelussa.

Vuotta aiemmin hän kertoi saman viestin sijoitusyhtiönsä yhtiökokouksessa.

Toinen suursijoittaja, George Soros, on samaa mieltä. Hänen mukaansa valuuttaunionin "kaikkein suurin ongelma" on se, että euro tekee jokaisesta jäsenmaasta "potentiaalisen konkurssiriskin".

Marginaalistavaltavirtaan

Monet jälkikeynesiläiset ekonomistit ovat toitottaneet edellä esitettyjä näkemyksiä vuosikymmeniä.

Heidän sinnikäs kommentointinsa on pikku hiljaa kasvanut yhä vahvemmaksi kuoroksi, johon yhtyvät niin maailman menestyneimmät sijoittajat, palkituimmat toimittajat kuin taloustieteiden nobelistit. Krugman itse kertoi ymmärtäneensä oman valuutan merkityksen viimeisen parin vuoden aikana.

Rahapoliittinen itsenäisyys ei tietenkään itsessään takaa kansallista menestystä. Sikäli Suomen talousviisaiden ja -päättäjien kanta on ymmärrettävä. Mutta kuten Buffett sanoi, oma valuutta poistaisi luottoriskin ja sitä kautta tarpeen tarkkailla pakkomielteisesti velkaantumista ja luottoluokituksia.

Kun koko maa on suurin piirtein kriisitilassa julkisesta velasta ja taloutta yritetään supistaa kaikin keinoin, on varsin outoa sanoa että tällä seikalla ei ole suurta merkitystä.

On perusteltua väittää, että nykyisissä institutionaalisissa puitteissaan euron vaikutus on nimenomaan haitallinen. Yhteisvaluutta ei ole pelkästään poistanut heikentyvän valuutan paineventtiiliä, vaan se on ajanut maamme leikkauskuurille, josta kärsivät ennen kaikkea yritykset sekä työntekijät.

Hyvin todennäköisesti euro ei ole menossa mihinkään, ja hyvä niin. Mutta toisin kuin Korkman antaa ymmärtää, tämä ei tarkoita, etteikö siihen liittyviä ongelmia kannattaisi pohtia. Euroopan jatkuva, hidas kituminen johtuu nimenomaan kyvyttömyydestä oppia aikoinaan tehdyistä virheistä.

On harmillista, että maailmalla voimistuva ymmärrys oman valuutan merkityksestä ei ole vieläkään juurtunut Suomen talouspäättäjien ja -viisaiden ajatteluun. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?