Alankomaissa syödään parhaiten, Tšadissa huonoimmin, Suomi 13. sijalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alankomaissa syödään parhaiten, Tšadissa huonoimmin

Terveellisintä ruokaa maailmassa syödään Alankomaissa, brittiläinen avustusjärjestö Oxfam toteaa raportissaan. Huonoimmin ravittuja ovat keskiafrikkalaisen Tšadin asukkaat.

15.1.2014 17:49 | Päivitetty 15.1.2014 17:47

Alankomaiden jälkeen parhaiten ravittuja ovat Oxfamin mukaan ranskalaiset ja sveitsiläiset.

– Hinnat ovat suhteelliset matalat ja vakaat, ja ihmiset syövät tasapainoista ruokaa, Oxfamin vanhempi tutkija Deborah Hardoon kertoo Alankomaista tiedotteessa.

Oxfam laittoi 125 maata järjestykseen ruoan laadun, saatavuuden, edullisuuden sekä ruokavalioiden terveellisyyden mukaan. Huomioon otettiin myös aliravittujen lasten osuus, ruoan monipuolisuus, puhtaan veden saatavuus sekä liikalihavuus ja diabetes. Suomen sijoitus oli 13.

Yhdysvallat tipahti sijalle 21 juuri lihavuuden ja diabeteksen vuoksi, vaikka ruoka on siellä kaikkein edullisinta ja laadukkainta. Japani jakoi sijan Yhdysvaltojen kanssa, koska ruoka on Japanissa kallista verrattuna muihin hintoihin.

Huonointa ruokaa saadaan Tšadissa. Ruoka on siellä kallista, ja alipainoisten lasten osuus on maailman suurin eli 34 prosenttia. Vain vähän parempaa ruokaa saadaan Etiopiassa ja Angolassa.

Hardoonin mukaan 840 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä, vaikka ruokaa kyllä pystytään tuottamaan tarpeeksi kaikille. Ongelmat liittyvät ruoan jakeluun, kansainvälisiin kauppasopimuksiin ja biopolttoaineiden viljelyyn, joka vie peltoalaa ravintokasveilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?