Yhdistys: Valtion tulisi maksaa romuautosta 1500 euroa

Autotuojat haluaisivat piristää taantuman ryydyttämää autokauppaa romutuspalkkiolla. Järjestön mukaan valtio voisi vain voittaa rahaa kokeilulla.

14.1.2014 16:19 | Päivitetty 16.1.2014 14:57

Autotuojat ry:n mallissa autonsa romuttamoon vievä saisi 1 500 euron etusetelin uuden auton ostoon. Summasta autokauppa maksaisi 500 euroa ja valtio 1 000 euroa.

Autotuojat ry:n mukaan valtio kuitenkin nettoaisi selvästi, sillä halvimpienkin uusien autojen autovero on selvästi yli tuhat euroa.

– Valtiontaloudessa ei mene kovin hyvin, ja tämä olisi riskitön vaihtoehto saada lisää autoverotuloja. Olemme laskeneet, että voisimme saada noin 10 000 romutusikäistä autoa romutettavaksi, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

Kallion laskelmien mukaan valtio voisi saada romutuspalkkion tukemisesta jopa 25 miljoonaa euroa, jos puolet ennustetusta 10 000:sta romuttajista lunastaa etusetelinsä ja hinnassa on veroja 6 000 euroa. 

– Jos kampanja ei ota tuulta alleen, niin ei siinä ole mitään riskiä. Silloinhan seteleitä ei vain käytettäisi. Joka tapauksessa tuotto on suunnilleen yhden suhde kuuteen. Jo halvemmastakin autosta valtio saa 5 000–6 000 euroa auto- ja arvonlisäveroa, Kallio sanoo. 

Kallion mukaan etuseteli voitaisiin myös myöntää esimerkiksi vain vähäpäästöisille uusille autoille, jolloin romuttaminen veisi vanhoja ja runsaspäästöisiä autoja pois liikenteestä ja muuttaisi autokantaa vähäpäästöisempään suuntaan.

Autotuojat ry:llä on luonnollisesti oma lehmä ojassa. Autokaupalla menee historiallisen huonosti. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin seitsemän prosenttia vähemmän uusia henkilöautoja kuin toissa vuonna.

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä on noussut tasaisesti vuoden loppuun asti. Viime vuodelta tietoja ei vielä ole.

Romutuspalkkio on todettu toimivaksi autokaupan voitelijaksi muun muassa Saksassa, jossa autojen myynti kasvoi vuonna 2009 yli viidenneksen.

Taloussanomat ei tavoittanut valtiovarainministeriön edustajia kommentoimaan Kallion laskelmia.  Täsmennys 16.1.2013 kello 14.55: Jutun neljännessä ja viidennessä kappaleessa väitettiin aiemmin, että Autotuojat olisi arvioinut ostetusta autosta valtiolle koituvaksi verohyödyksi 6 000 euroa, joka olisi koostunut kokonaan autoverosta. Todellisuudessa verosumma koostuu auto- ja arvonlisäverosta. Pahoittelemme virhettä. 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?