Yhä useamman yrityksen odotetaan kertovan veroistaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Julkinen paine saa yritykset raportoimaan veroistaan

Laaja keskustelu verosuunnittelusta ja -moraalista vaikuttaa jo yritysten toimintaan. Professori Marjaana Helminen odottaa, että alkavalla tuloskaudella yhä useampi yritys kertoo veroistaan vaadittua enemmän.

Finnwatchin mukaan suomalaisyhtiöillä on satoja tytäryhtiöitä veroparatiiseissa, esimerkiksi Caymansaarilla.­

14.1.2014 13:45 | Päivitetty 14.1.2014 13:53

Yritykset haluavat Helsingin yliopiston vero-oikeuden professori Marjaana Helmisen mukaan näyttää, että niillä ei ole mitään peiteltävää, vaan ne tekevät päätöksensä liiketoimintasyistä, ei verojen välttelyn vuoksi.

– Yrityskuva on yrityksen kalleinta omaisuutta, hän muistuttaa. Paineita avoimuuteen tulee joka suunnalta. Keskustelu aiheesta velloo niin mediassa kuin kaduillakin.

Nykyisin tilanne on varsin villi. Joka maassa on omat lakinsa, mutta yritykset toimivat globaalisti. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD listasi viime vuonna 15 kansainvälisen verotuksen ongelmaa ja painotti syvälle rakenteisiin menevien muutosten tarvetta.

Verohallinnot eri puolilla maailmaa ovat kiristäneet toimintaansa ja kansainvälisen liiketoiminnan professori Esa Stenberg arvioi, että valtioiden suhtautuminen globaalien suuryritysten veronkiertoon tiukentuu.

– Ilmiö on tullut esiin ja paineet aggressiivisen verosuunnittelun suitsimiselle kasvavat. Uskon, että kupla on puhkeamassa, hän sanoi sunnuntain Turun Sanomissa.

Myös kansalaisjärjestöt ovat terästäytyneet. Esimerkiksi Finnwatch julkisti viime viikolla raporttinsa, jonka mukaan suomalaisyhtiöillä satoja tytäryhtiötä veroparatiiseissa.

Toiminnat on hiottavapäivänvalon kestäviksi

Pelkkä raportoinnin lisääminen ei välttämättä riitä. Helminen uskoo, että yritykset joutuvat miettimään verosuunnittelussaan, mikä on niille nykytilanteessa järkevä ja toimiva rakenne.

Hänen mukaansa monikansallisille yrityksille keskeisiä kysymyksiä ovat, missä valtioissa niiden on syytä olla, millaisten yritysten kautta ja millaisia omistusrakenteita niiden kannattaa pitää yllä.

– Kaikki toiminnot on hiottava sellaisiksi, että ne kestävät päivänvaloa.

Avaamalla verotietojaan yritykset voivat välttää aiheetonta mustamaalausta. Jos yritys ei vaikkapa ole jonain vuonna maksanut tuloveroa ollenkaan tappiollisuutensa vuoksi, sen on järkevää kiinnittää syyhyn huomiota.

Keskustelussa on syyllistetty yrityksiä, jotka toimivat alhaisen verotuksen maassa. Välttämättä kyseessä ei ole veronkierto.

– Näin voi olla, mutta ei voida lähteä siitä, että se automaattisesti tarkoittaisi sitä, Helminen sanoo.

Yhtiö voi poimiarusinat veropullasta

Liiketoiminta on Helmisen mukaan ensisijainen syy yrityksen asettumiseen johonkin maahan. Alhainen verotus voi tukea päätöstä.

– Ei yritys toimi väärin sijoittuessaan maahan, jossa jokin veronormi on alhaisempi kuin toisessa maassa, hän sanoo.

Olennaista on, milloin aktiivisesta verosuunnittelusta tulee veronkiertoa tai vilppiä. Konsulttiyhtiö KPMG:n Suomen veropalveluista vastaava johtaja Timo Torkkel huomautti yhtiön toimittajatilaisuudessa, että OECD pyrkii rajoittamaan aggressiivistakin verosuunnittelua, joka hipoo veronkierron rajaa.

– Nykyisin kansainväliset yritykset pystyvät poimimaan rusinat pullasta ja etsimään valtiot, joissa on niiden tilanteeseen sopivat lait, Helminen sanoo.

Yritys saa raportoidahaluamansa verot

Suomessa riittää, että yritys julkistaa tuloistaan maksamansa verot. Vaikka yhä useampi yritys raportoi verojalanjäljestään tätä laajemmin, mikään sääntö ei määrittele vapaaehtoista verojen julkistamista.

Esimerkiksi terveyspalveluyhtiö Terveystalo kertoi viime vuonna jo edellisvuoden veroistaan selvästi enemmän kuin yhtiöt keskimäärin.

Konsernin mukaan sen verojalanjälki vuonna 2012 oli liki 72 miljoonaa euroa. Yhtiö eritteli maksamansa arvonlisä-, kiinteistö-, varainsiirto- ja tuloverot.

Se listasi myös muun muassa henkilöstöön liittyvät veroluonteiset maksut kuten eläkemaksun ja työttömyysvakuutusmaksun työnantajan osuuden ja palkoista pidätetyn ennakonpidätykset.

Finnwatch kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että yhtiö ei puuttunut kansainväliseen omistusrakenteensa eikä emoyhtiöltään ottamansa lainaan.

Myös verojalanjärjestään kertonut energiayhtiö Fortum jätti Finnwatchin mukaan kokonaan huomiotta toistakymmentä holding-yhtiötään.

Yritysten keskinäinen arvottaminen verotietojen perusteella vie helposti hakoteille.

– Raportit eivät ole suoraan vertailukelpoisia, Torkkel painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?