Pohjoismaalaisten hurja velkataakka huolettaa Krugmania - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Krugman huolestui pohjoismaalaisten asuntolainoista

Pohjoismailla menee valtioina hyvin, mutta maiden kansalaiset ovat velkaantuneet rajusti lähinnä asuntojen hintojen rajun nousun vuoksi.

Ihmisiä talvisessa Tukholmassa. Kuva helmikuulta 2010.

14.1.2014 12:17 | Päivitetty 14.1.2014 12:30

Pohjoismaat ovat saaneet nauttia halvasta lainarahasta finanssikriisin jälkityrskeissä.

Talousnobelisti Paul Krugman kuitenkin varoittaa, että kotitalouksien velkataakka ei ole Pohjoismaissa kestävällä tasolla.

Vaikka Tanska, Norja ja Ruotsi nauttivat parhaasta mahdollisesta kolmen A:n luottoluokituksesta, niin kotitalouksien raskas velkataakka luo tummia pilviä maiden tulevaisuudelle.

– Voisi kuvitella, että selvittyään finanssikriisistä ilman pahempia vahinkoja voisi olla selvillä vesillä. Näin ei kuitenkaan ole, Krugman sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa Kööpenhaminassa.

Esimerkiksi Tanskassa kotitalouksien velkataakka oli viime vuonna 321 prosenttia käytettävistä olevista tuloista. Se on eniten koko maailmassa.

Ruotsissa velkataakka hipoo jo 180 prosenttia, ja Norjassa velkaa on keskimäärin 200 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Kaikissa kolmessa maassa pohditaan, kuinka velkaantuminen saataisiin laskuun. Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste oli viime vuonna 117 prosenttia.

Asuntojen hinnat ovat nousseet rajusti niin Tanskassa, Norjassa kuin Ruotsissakin viime vuosina. Norjassa asuntojen hinnat ovat osoittaneet pienenemisen merkkejä pian sen jälkeen, kun hinnat kaksinkertaistuivat viime vuosikymmenen aikana.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat lähes kolminkertaistuneet vuoden 2002 jälkeen, kun taas talojen hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet.

– Kun tarkastellaan korkeita velkasuhteita ja korkeita asuntojen hintoja Pohjoismaissa, niin ihmiset sanovat, että korkeat asuntojen hinnat täällä ovat eri asia kuin muualla, Krugman sanoo. – Se on varoittava lause. Kun kuulet sen, asiasta pitää todella huolestua, Krugman jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?