Tutkijat selvittivät, miten uutisointi ja internet-palvelut vaikuttavat yritysten arvoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Googlen perusteella sijoittaminen olisi netonnut yli 300 prosentin voitot

Warwickin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten Wikipedia, Google sekä uutisointi vaikuttavat yritysten osakkeisiin. Google-haun perusteella sijoittanut olisi tehnyt huiman tuloksen.

4.1.2014 13:18 | Päivitetty 4.1.2014 13:20

Warwickin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten uutisointi, Wikipedia ja Google vaikuttavat yritysten osakkeiden arvoon. Tulokset olivat yllättäviä, kirjoittaa Financial Times.

Uutisoinnin suhteen tutkimus keskittyi pelkästään Financial Timesiin, käyden läpi 1821 lehteä vuosien 2007 ja 2012 välillä.

Tutkijat laskivat jokaisen maininnan suuryritys-indeksi Dow Jonesissa olevista yrityksistä, ja vertasivat mainintojen vaikutusta yhtiöiden osakkeiden arvoon. Osakkeen maininta aamun lehdessä johti seuraavan päivän kaupankäynnissä suurempaan volyymiin.

Mielenkiintoinen oli myös tutkijoiden havainto internet-palveluiden Googlen ja Wikipedian vaikutuksista. Lisääntyneet vierailut yrityksen Wikipedia-sivulle korreloivat vahvasti yrityksen osakkeen laskun kanssa. 

Google oli erityisen vahva indikaattori yrityksen arvon liikehdinnän suhteen. Tutkimuksessa jäljitettiin sanan "velka" hakuja Googlessa vuosien 2004 ja 2011 välillä, ja rakennettiin sen pohjalta sijoitusmalli. Kun sanan haut kasvoivat viikon aikana, mallissa myytiin indeksiä seuraavalla viikolla lyhyellä eli veikattiin sen laskevan. Kun ihmisten kiinnostus "velkaa" kohtaan heikkeni viikon aikana, indeksiä vastaavasti ostettiin seuraavalla viikolla.

Tällaisen sijoitusmallin käyttäminen olisi tuottanut 326 prosentin voitot, kun pelkkä Dow Jones -indeksin seuraaminen  olisi vastaavasti tuottanut vain 16 prosenttia.

Tutkimuksen johtaja Tobias Preis tiivisti sen sisällön näin:

– Taloudellisesti relevantin tiedon etsiminen Googlesta ja Wikipediasta kulkee käsi kädessä osakkeen arvon laskemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?