Autot kävivät kaupaksi huonoimmin neljään vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autot kävivät kaupaksi huonoimmin neljään vuoteen

Päättyneenä vuonna uusien henkilöautojen myynti oli tähän mennessä huonointa sitten vuoden 2009. Autoala uskoo laskevan myynnin kääntyvän nousuun jo tänä vuonna.

3.1.2014 11:00 | Päivitetty 3.1.2014 11:00

Vuonna 2013 rekisteröitiin 103 450 uutta henkilöautoa. Vuodesta 2012 myynti putosi seitsemän prosenttia. Finanssikriisivuoden 2009 rekisteröintejä – 90 574 kpl – lukuun ottamatta yhtä pieniä lukuja saa hakea 17 vuoden takaa vuodesta 1996, lamavuosien jälkimainingeista.

Koko 2000-luvulla uusia henkilöautoja on rekisteröity vuosittain keskimäärin runsaat 125 000 kpl, ja parhaina vuosina on päästy lähemmäs 150 000 henkilöauton myyntiä. Autokauppa pitää toimintansa kannalta kestämättöminä viime vuotisen kaltaisia myyntilukuja. Ala panee toivonsa suunnitteilla olevaan auton käytön verotukseen, joka sen mukaan nostaisi myynnin 140 000–160 000 uuteen autoon.

Volkswagen kärjessä kolmatta vuotta

Viisi viime vuotta rekisteröintitilastojen kärjessä on keikkunut viisi automerkkiä – hiukan paikkoja vaihdellen: Viime vuoden ykkösmerkki oli Volkswagen kuten kahtena edellisenäkin vuonna. Yhtä pitkään on kakkossijaa pitänyt Toyota, joka vielä vuosina 2009 ja 2010 oli kärjessä. Auris-mallistosta näihin päiviin asti puuttunut farmari kiristää varmasti kärkikamppailua VW:n kanssa alkaneena vuonna.

Skoda ja Ford olivat viime vuonna kolmas ja neljäs kuten vuotta aikaisemminkin. Volvo on ollut vankasti viidentenä viime vuodet ja se piti sijansa myös vuonna 2013.

Viiden kärkeä hätyyttelevät lähinnä Kia ja Nissan. Niiden jälkeen kymmenen sakissa ovat Audi, Mercedes-Benz ja BMW, mutta kalliiden saksalaismerkkien erot viidentenä olevaan Volvoon ovat melkoiset, 1 449-2 273 autoa.

Golf ykkösenä, Octavia kakkosena

Mallikohtaisen rekisteröintitilaston kaksi kärkipaikkaa ovat olleet enimmäkseen Volkswagen Golfin ja Skoda Octavian, poikkeuksena vain vuosi 2012, jolloin Toyota Avensis kipusi kakkoseksi.

Tänä vuonna Golf on palannut kahden välivuoden jälkeen tilaston kärkeen. Sopivasti viime vuoden alussa startannut uusimman Golf-version myynti piti yllä menestystä vuoden loppuun asti, vaikka joinakin kuukausina kärkimalli vaihtuikin.

Kahden edellisvuoden ykkönen Skoda Octavia on nyt mallitilaston kakkosena kuten vuonna 2010. Octavian uudet versiot esiteltiin sillä tavoin kesken vuotta, että uutuuksien aiheuttama myynnin piristys ei vaikuttanut yhtä voimakkaasti kuin Golfin kohdalla.

Parhaillaan uuden Qashqai-mallin myyntiä aloitteleva Nissan ylsi edellisellä mallillaan Qashqain parhaaseen tilastosijoitukseen, kolmanneksi. Erikoista sijoituksessa on se, että nousu tapahtui, päinvastoin kuin yleensä, aivan mallin elinkaaren lopussa.

Nissan on merkkitilastossa vasta seitsemäntenä, koska Nissanin muut mallit eivät yllä 30 eniten myydyn mallin joukkoon. Seuraavat kolme sijaa menevät Toyotalle järjestyksessä Auris, Avensis ja Yaris.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?