Jouluale koskee myös autokauppaa

Joulua edeltävät viikot ovat autokaupan hiljaisimpia aikoja. Se ei tarkoita, ettei ostajan kannattaisi kauppoja harkita – asiakkaita nimittäin houkutellaan joulukuussakin useiden tonnien eduilla.

28.12.2013 6:07 | Päivitetty 27.12.2013 14:05

Hiljaista on, kun asiakkailla ovat muut hankinnat mielessä. Näin kuvaa autokaupan joulukuuta ja etenkin aattoa edeltäviä viikkoja Autokeskus-ketjun toimitusjohtaja Sami Pöllänen. Välipäiviin ei tänä vuonna osu montaa arkipäivää, mutta autokaupoissa uskotaan vanhojen vuosien malliin, että ovi käy sitten tiuhempaan.

Auton ostoa pohtivan kannattaakin harkita liikkeisiin pistäytymistä. Yhdysvalloissa vuoden loppua on kuvattu varastojen tyhjennysajaksi, mikä näkyy rahoitustarjouksissa sekä autojen ja lisävarusteiden hinnoissa. Tarjouksia löytyy myös Suomesta, Suomen Rahatieto selvitti Taloussanomille.

Tavoitteet täyteen ja varastot tyhjiksi

– Se on parasta aikaa autokaupoille, alan seniorianalyytikko Alec Gutierrez kuvaa vuoden viimeisiä päiviä USA Todayssa.

Gutierrezin mukaan tämä johtuu siitä, että kauppiaat ja valmistajat yrittävät päästä tavoitteisiinsa – kuukauden, neljännesvuoden ja vuoden loppua koskeviin toivottuihin myyntilukuihin. Lisäksi liikkeissä pyritään eroon ylimääräisistä varastoista.

Tämä näkyykin myyntiluvuissa: USA Todayn mukaan autonvalmistajat ovat myyneet edellisten neljän vuoden aikana eniten autoja juuri joulukuussa.

Autotalo Laakkosen toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki sanoo, etteivät tarjoukset Suomessa liity joulun tai uudenvuoden aikaan vaan kuuluvat autokaupan luonteeseen ympäri vuoden.

– Olen ollut autokaupassa koko ikäni, enkä ole ikinä nähnyt aikaa, jolloin tarjouksia ei olisi. Se on vain autokaupan tapa toimia, hän sanoo.

Hänen mukaansa syy tarjouksiin ei esimerkiksi ole se, että varastoja pitäisi saada tyhjiksi uuden vuoden ja uusien mallien alta. Toisaalta Yli-Salomäki myöntää, että joissakin tarjouksissa voivat näkyä autovalmistajilta tulevat paineet.  

Jos tuottajalta uhkaa jäädä tavaraa myymättä, se voi näkyä kuluttajalle jälleenmyyjien tekeminä tarjouksia, Yli-Salomäki kuvaa. Lisäksi autotehtaiden erilaiset strategiat voivat nostaa myyntipaineita. Jos valmistaja esimerkiksi tavoittelee tiettyä markkinaosuutta, kauppaa voidaan yrittää tehdä aggressiivisemmin.

Joulukuussa tarjotaanmonia etuja

Oli syy mikä tahansa, Suomen Rahatiedon selvityksen mukaan useat autokaupat tarjoavat joulukuussa asiakkaille useiden tuhansien eurojen etuja. Rahatiedon mukaan uuden auton ostajalle on tarjolla esimerkiksi automaattivaihteistoa manuaalin hinnalla, ilmaista turbomoottoria tai talvirenkaita sekä moottorinlämmitintä. Ostohoukuttimiksi on pakattu myös bensarahaa tai silkkoja alennuksia.

"Nyt saat nelivedon, automaattivaihteiston ja paljon muuta huippuhintaan, etusi jopa 6 000 euroa", mainostaa yksi autoliike.

Myös vaihtoautoihin irtoaa lisävarusteita, polttoainetta ja rahoitusetuja. Yksi liike mainostaa nollan euron käsirahavaadetta.

Autokeskuksen Pölläsen mukaan joulukuun tarjouksissa ei ole mitään erityistä: Hinnat ovat "aika lailla" syksyn tasolla eikä tarjouksia ole erityisesti kovennettu.

– Vuoden vaihde ei muuta autoa yhtään huonommaksi, Pöllänen sanoo.

Suomen Toyotan toimitusjohtajan Mika Elojärven mukaan joulukuu on Suomessa perinteisesti hiljaisin kuukausi, eikä tämä vuosi ole ollut poikkeus.

– Markkinassa ei ole mitään poikkeuksellisia tarjouksia, mutta välipäivät ovat aina hyviä kaupantekopäiviä kuluttajille, Elojärvi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?