"Turkissa yhdistyvät sijoittajien pahimmat pelot" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Turkissa yhdistyvät sijoittajien pahimmat pelot"

Turkin korruptioskandaali on iskenyt vakavasti maan talouden näkymiin. Lainakorot nousevat, valuutta heikkenee ja pörssikurssit painuvat. Suunta voi olla edelleen alaspäin, asiantuntija toteaa uutistoimisto Bloombergille.

Turkissa on riittänyt mielenosoituksia viime päivinä. Kuva Istanbulissa joulupäivänä pidetystä mielenosoituksesta.­

27.12.2013 11:58 | Päivitetty 27.12.2013 11:58

Turkkia ravisteleva korruptioskandaali painaa maan taloutta. Maan valtionlainoista hankkiudutaan eroon ripeintä tahtia kahteen vuoteen. Samalla Turkin liiran dollarikurssi on heikentynyt ennätyksellisen alas.

Maailman velkamarkkinoiden sijoittajat ovat myyneet Turkin velkakirjoja yhteensä 1,9 miljardilla dollarilla joulua edeltäneiden kahden viikon aikana, kertoo Turkin keskuspankki.

Kaikkiaan ulkomaisten sijoittajien omistukset Turkin lainapapereissa ovat vähentyneet toukokuun ennätyksellisestä 72 miljardista dollarista noin 54 miljardiin dollariin, eli noin 39 miljardiin euroon.

Toukokuussa alkoivat Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastaan suunnatut mielenosoitukset, jotka hallitus lopulta vaiensi.

Turkin pörssin osakkeet ovat myös painuneet ja maan valtionlainojen korot nousseet. Pörssikurssit ovat alimmillaan yli vuoteen, ja kahden vuoden valtionlainan korko on noussut 9,7 prosenttiin.

Turkin kaksivuotisen lainan korko on noussut tänä vuonna jo 3,6 prosenttiyksikköä.

Rahavirta kääntyy poispäin Turkista vaikealla hetkellä. Turkin valtiontalouden budjettialijäämän odotetaan kasvavan tänä vuonna jo 7,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime vuonna alijäämää kertyi kuusi prosenttia.

– Tästä eteenpäin suunta on vain alaspäin. Turkin markkinoilla yhdistyvät sijoittajien pahimmat pelot: poliittinen epävakaus ja kasvava budjettivaje, totesi venäläisen Kapital Asset Management LLC:n investointijohtaja Aleksei Belkin uutistoimisto Bloombergille.

Erdoganin asema horjuu

Korruptioepäilyt ovat johtaneet kolmen ministerin eroon ja seitsemän ministerin vaihtumiseen. Lahjusepäilyt liittyvät muun muassa salassa sovittuihin rakennushankkeisiin. Pääministeri Erdoganin asema maan johdossa horjuu.

Erdoganin mukaan korruptiosyytteissä on kyse vallankaappausyrityksestä, joka on tukahdutettava. Pääministeri arvioi skandaalin olevan Turkin vahvaan kasvuun havahtuneiden kansainvälisten voimien masinoima.

Käynnissä on valtataistelu Erdoganin kannattajien ja Yhdysvalloissa asuvan vaikutusvaltaisen uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin tukijoiden välillä. Gülenin kannattajiin kuuluu muun muassa poliiseja ja median edustajia.

Oppositio syyttää puolestaan Erdogania itsevaltaisista otteista. Torstaina lahjusepäilyjä tutkinut syyttäjä siirrettiin syrjään tehtävistään.

Erdoganin kymmenvuotisen hallintokauden kasvua on vauhdittanut ulkomaisten sijoitusten virtaaminen Turkkiin. Turkin bruttokansantuote on kolminkertaistunut vuosikymmenen aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?