Turkin oppositio huolissaan – poliisi tiukkaan otteeseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turkin oppositio huolissaan – poliisi tiukkaan otteeseen

Turkin valtataistelu käy kiivaana. Puolet maan hallituksen ministereistä on vaihtunut ja poliisipäälliköitä erotettu korruptiosyytösten vuoksi. Pääministeri Erdogan uhkaa maan demokratiaa, oppositio sanoo.

26.12.2013 13:06 | Päivitetty 26.12.2013 23:44

Turkin korruptioskandaali on jatkanut paisumistaan. Keskiviikkona kaikkiaan kymmenen ministeriä 20 hengen hallituksesta laitettiin vaihtoon.

Runsas viikko sitten alkanut korruptiovyyhti on siirtänyt myös monia muita maan viranomaisia vilttiketjuun.

Korruptioepäilyjä tutkinut poliisi on saanut kokea kovia. Kaikkiaan 550 poliisin kerrotaan saaneen lähtöpassit virastaan viimeisen viikon aikana. Mukana on kymmeniä alueellisia poliisipäälliköitä.

Toimittajilta on estetty pääsy poliisiasemille, ja poliiseja on kielletty luovuttamasta esitutkintamateriaaleja median edustajille. Myllerrystä on johtanut sisäministeri Muammar Güler, joka erosi myös itse keskiviikkona.

Viimeinen niitti Gülerin erolle oli valokuvat rahakasoista hänen poikansa makuuhuoneessa. Käteistä rahaa löytyi kassakaapeista vajaan miljoonan euron verran.  

Maan poliisin ja sisäasiain johtoon on nousemassa nyt pääministeri Recep Tayyip Erdoganin valtiosihteeri Efkan Ala, jonka kerrotaan kannustaneen pääministeriä koviin otteisiin mielenosoittajia vastaan kesän levottomuuksissa Taksim-aukiolla.

Hallituksen uudet ministerit ovat Alaa lukuunottamatta verrattain tuntemattomia kasvoja. 

– Erdogan pyrkii luomaan hallituksen, joka ei laita hänelle vastaan. Efkan Ala on tässä avainroolissa, suurimman oppositiopuolueen CHP:n johtaja Kemal Kilicdaroglu sanoi.

Opposition mukaan 11 vuotta vallassa ollut Erdogan pyrkii luomaan varjoisan valtarakennelman, johon viranomaisvalvonta ja demokratian periaatteet eivät ulotu.

Skandaali on paisunut runsaan viikon ajan

Korruptiosotku sai alkunsa valtiollisen Halkbankin johtajan lahjussyytteistä runsas viikko sitten.

Osa syytteistä koskee lahjontaa, joka liittyy laittomiin rakennuslupiin. Turkin rakennusbuumiin liittyvä kähmintä on epäilyjen mukaan ollut laajaa. Myös hallituksen kerotaan sotkeutuneen epäselviin rakennushankkeisiin.

Syytteiden joukosta löytyy myös laitonta kultakauppaa Iranin kanssa, sekä rahanpesua.

Iranilaisen kultakauppaa käyneen liikemiehen Reza Zarrabin kerrotaan muun muassa antaneen Turkin eronneelle talousministeri Zafer Caglayanille lahjuksena 335 000 dollarin arvoisen rannekellon.  

Pääministeri Erdogan on tyrmännyt korruptioepäilyt täysin. Hänestä kyseessä on katala yritys horjuttaa maan hallitusta.

Erdogan on sanonut "katkovansa kädet" niiltä, jotka pyrkivät heikentämään Turkkia.

Korruptiotutkimusten taustalla on valtataistelu Erdoganin kannattajien ja Yhdysvalloissa asuvan vaikutusvaltaisen uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin tukijoiden välillä, uutistoimistot kertovat.

Gülenin kannattajia on noin miljoona, joihin lukeutuu poliisijohtajia ja tuomareita.

Erdogan on pyrkinyt valtakaudellaan heikentämään Turkissa perinteisesti vahvan armeijan asemaa, ja korostanut islamin asemaa.

Erdoganin hallitsevan puolueen AK:n kannatuksessa on toistaiseksi ilmennyt vain pieniä säröjä skandaalin edetessä. Seuraavat parlamenttivaalit on määrä järjestää Turkissa vasta vuonna 2015. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?