Tutkijat ovat onnistuneet lähettämään tekstiviestin käyttämällä alkoholimolekyylejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uskomaton temppu – tutkijat lähettivät tekstiviestin vodkalla

Tutkijat ovat onnistuneet lähettämään maailman ensimmäisen tekstiviestin käyttämällä alkoholimolekyylejä.

25.12.2013 14:08 | Päivitetty 25.12.2013 14:08

Warwickin ja Yorkin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet lähettämään tekstiviestin käyttämällä alkoholimolekyylejä, kirjoittaa Science Daily. Luonnossa eliöt kommunikoivat jatkuvasti molekyylien välityksellä, ja uuden keksinnön seurauksena molekyylikommunikoinnin maailma avautuu entistä enemmän myös ihmisille.

Tekniikka on erittäin hyödyllistä alueilla, joissa elektromagneettiset signaalit eivät toimi tai jossa niiden käyttö on hankalaa. Tällaisia ovat esimerkiksi tunnelit, putket, vedenalaiset ympäristöt sekä ihmiskeho.

Tutkijat lähettivät ensimmäisen viestin Kanadassa. Alkoholimolekyyleihin oli "koodattu" Kanadan kansallislaulu. Viesti matkusti parin metrin verran avoimessa tilassa, jonka jälkeen noin sadan dollarin laite purki sen.

– Uskomme lähettäneemme maailman ensimmäisen tekstiviestin täysin molekyyliviestinnän välittämänä, kontrolloimalla alkoholimolekyylien keskittymistä, tutkimusta johtanut Nariman Farsad sanoo.

Molekyylisignaaleja on lähetetty ennenkin, mutta koskaan ennen tietoa ei ole lähetetty jatkuvana syöttönä näin pitkällä matkalla.

– Kuvittele lähettäväsi yksityiskohtainen viesti käyttämällä hajuvettä - se on kuin suoraan jostain vakoojakertomuksesta, mutta tosiasiassa se on uskomattoman yksinkertainen tapa kommunikoida, toinen tutkimukseen osallistunut tutkija Weisi Guo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?