Brittieläkeläiselle 13000 euron vuositulo riittäisi onnellisuuteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Runsaan kymppitonnin onni

Amerikkalainen työntekijä onnellistuu samassa tahdissa palkkapussin kanssa 40 – 60 000 euron vuosituloihin saakka, mutta brittieläkeläiselle onneen riittää 13 000 euroa vuodessa.

20.12.2013 7:05 | Päivitetty 19.12.2013 17:04

Minulla on monta köyhtynyttä ystävää. Olen viime aikoina tutustunut lähinnä eronneisiin ihmisiin ja heidän joukossaan niin miehet kuin naisetkin ovat joutuneet pudottamaan elintasoaan selvästi entisestä.

Nuo köyhtyneet ystävät ovat pääosin onnellisia,  vaikka heidän asuntonsa ovat pienentyneet, autonsa vanhentuneet, lomamatkansa lyhentyneet ja vaatteensa halventuneet. Moni meistä on yllättynyt, kuinka vähän taloudellisen aseman menetys lopultakin merkitsi. Ei yhtään.

Joukkoon kuuluu kuitenkin yksi poikkeus, yksineläjä, joka menetti myös työpaikkansa. Sitä seuranneessa rahapulassa meni auto ja mahdollisuudet tavata tuttavia. Yksinäisyyden tuomaa masentuneisuutta on vaikea peitellä työhaastatteluissa, jotka menevät järjestään pieleen, kun yksikään työnantaja ei halua ongelmakimppua palkata.

Ryhmänä me olemme hyvä esimerkki siitä, että vaikka rahalla ei saa onnea, niin rahapulalla saa onnettomuutta. Nykyisinhän onnellisuustutkimukset kuuluvat jokaisen itseään kunnioittavan yliopiston ja tilastolaitoksen tehtäväkenttään. Moni haluaa nostaa ne kansantalouden tilinpidon rinnalle kertomaan, siitä, kuinka valtakunta on kehittynyt.

Onni on rahakysymys

Etenkin amerikkalaiset suosivat tutkimuksia, joissa kartoitetaan, mitä onni maksaa. Aika moni tutkimus päätyy toteamaan, että yksilö on onnellinen saadessaan 40 – 60 000 euroa vuodessa. Tämän jälkeen raha ei enää tuo lisäonnea.

Eurooppalaiset onnellisuustutkijat ovat amerikkalaiskollegojaan haluttomampia laittamaan onnelle rahallista arvoa, mutta joitakin tutkimuksia löytyy. Brittiläinen eläkeyhtiö LV teki äskettäin kyselyn, jonka mukaan 13 000 euroa vuodessa riittää onnelliseen eläkeikään. Kansaneläke tuo tuosta summasta puolet ja toisen puolen onnellinen eläkeläinen tarvitsee jostain muualta.

Amerikkalaisten onneen verrattuna brittieläkeläiset tulevat toimeen vähällä, mutta hehän ovat jo asuntonsa maksaneet eikä heillä ole enää lapsia elätettävänä. Hyvän sosiaaliturvan Euroopassa onni maksaa varmaan yleensäkin vähemmän kuin USA:ssa.

Brittieläkeläisten taloudellisen onnellisuuskynnyksen yli pääsee 90 prosenttia suomalaisista, mutta amerikkalaistyöntekijän onnellisuusrajan saavuttaa vain kymmenen prosenttia suomalaisista. Minusta tuntuu, että suomalainen eläkeläinen on onnellinen samalla rahalla kuin brittikin, mutta en usko, että suomalainen työikäinen tarvitsee onneensa yhtä paljon rahaa kuin amerikkalainen.

Koska Suomi paistattelee monenlaisissa maailman onnellisuusvertailuissa yleensä kärkipäässä, oletan, että suomalainen pääsee taloudellisesti riittävään onnellisuuteen paljon pienemmillä tuloilla kuin amerikkalainen.

Britannian kansallinen hyvinvointitilasto kertoo, että maan onnellisimmat ihmiset löytyvät Pohjois-Irlannin Fermanagh´sta, brittiläisittäin pienituloiselta alueelta. Lontoon seudun 34 kunnasta peräti 30 jää onnellisuudessa maan keskiarvon alle, vaikka useimmat niistä kuuluvat maan rikkaimpiin alueisiin.

Aktiivisuus tuo onnea

Kun ihminen kokee elämänsä taloudellisesti jokseenkin turvatuksi, onnellisuuteen vaikuttaa rahaa enemmän lähes kaikki muu: ihmissuhteet, harrastukset, aktiivisuus, mukanaolon ja vaikuttamisen tunteet.

Rotterdamin Erasmus-yliopisto teki äskettäin tutkimuksen onnellisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Aktiivisuus työssä, kotona ja vapaa-aikana oli avainasia. Siihenhän on jokaisen helppo vaikuttaa itse. Onneaan voi lisätä.

Lähes varma tapa onnen kutistamiseen on pitkä työmatka. Lapset vähentävät vanhempiensa onnellisuutta ollessaan pieniä, mutta lisäävät sitä aikuistuessaan.

Tutkimus toi yllätyksiäkin. Sen mukaan miehet ovat onnellisimpia suhteellisen tasa-arvoisissa yhteiskunnissa ja heidän onnellisuuttaan nostaa naisia enemmän, jos he uskovat muiden pitävän heitä hyvännäköisinä.

Toivotan kaikille lukijoilleni onnellista joulua!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?