Moottoripyörille katsastus Suomessa? Ei sittenkään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moottoripyörille katsastus Suomessa? Ei sittenkään

Julkaistu: 18.12.2013 18:22, Päivitetty 18.12.2013 18:30

EU-maihin on tulossa kaksipyöräisten katsastus, mutta suomalaiset moottoripyöräharrastajat säästyvät näillä näkymin inssin syyniltä.

Euroopan unionin (EU) jäsenmaat ovat löytäneet yhteisen näkemyksen moottoripyörien katsastuksesta. Ratkaisu jää parlamentin hyväksyttäväksi, liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Moottoripyörät, joiden moottorien sylinteritilavuus on 125 kuutioita tai enemmän, tulisivat katsastusvelvollisuuden piiriin vuoden 2022 alusta alkaen.

Jäsenmaa voi kuitenkin jättää katsastukset tekemättä, jos se keksii tarpeeksi tehokkaita toimenpiteitä, joilla moottoripyörien liikenneturvallisuutta parannetaan. Tätä arvioidaan liikenneturvallisuustilastojen perusteella.

Jos jäsenmaa aikoo katsastaa moottoripyörät, voisi se päättää itse katsastusväleistä ja katsastuksen sisällöstä.

Suomen kanta on edelleen, ettei kaksipyöräisiä ajoneuvoja tarvitsisi katsastaa.

Suomen mukaan moottoripyörien liikenneturvallisuutta voidaan parantaa tehokkaammin muilla keinoin, koska tekniset viat ovat Suomessa varsin harvoin syynä onnettomuuksiin.

Lisäksi tulee ottaa huomioon, että pyörien käyttökausi on talven takia lyhyt.

Suomessa tullaankin panostamaan muihin toimenpiteisiin, kuten valistukseen. Toimia selvittävät yhteistyössä eri toimijat, kuten Trafi, poliisi ja Liikenneturva.