Valtio osti Aker Arcticin enemmistön STX:ltä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtio osti Aker Arcticin enemmistön STX:ltä

Julkaistu: 17.12.2013 16:16, Päivitetty 17.12.2013 16:53

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus on ostanut jäänmurtajayhtiön enemmistön STX Finlandilta.

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus on ostanut STX Finlandilta 66,4 prosentin enemmistöosuuden Aker Arctic Technologyn osakekannasta 9,3 miljoonan euron kauppahinnalla. Yhtiön muut omistajat ovat tasaosuuksin Finnish ABB ja norjalainen Aker Engineering and Technology.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan hankinta toteutetaan kaupallisin ehdoin pohjautuen ulkopuolisen asiantuntijan tekemään arvonmääritykseen.

Samassa yhteydessä myös vähemmistöomistajat lisäävät omistustaan Aker Arcticista yhtäläisin kauppaehdoin valtion hankinnan kanssa.

Aker Arctic on maailman johtava arktisten alueiden merilogistiikan ja offshore-teollisuuden ratkaisuja sekä erilaisia arktisia aluksia kehittävä suunnitteluyhtiö.

– Arktisen merenkulun odotetaan lisääntyvän huomattavasti tulevien vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Maailman johtavana arktisia ratkaisuja kehittävänä suunnitteluyhtiönä Aker Arcticilla on hyvät mahdollisuudet saada merkittävä markkinaosuus toimialalla. Tällä on luonnollisesti myös positiivinen vaikutus yhtiön arvoon pitkällä aikavälillä. Siksi pidän kauppaa varsin onnistuneena valtion kannalta, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo tiedotteessa.

STX Finlandin varatoimitusjohtaja Jari Anttila luonnehtii kauppaa myönteiseksi yhtiön kannalta.

– Se parantaa osaltaan yhtiön rahoitusasemaa sekä turvaa arktisen merenkulun erityisosaamisen säilymisen Suomessa, Anttila sanoo tiedotteessa.

Yhtiö ilmoittaa jatkavansa määrätietoisia toimia rakenteensa uudistamiseksi sekä tilauskannan ja rahoitusaseman vahvistamiseksi.

STX Finlandin rahoituksestauusia järjestelyitä

Telakkayhtiö STX Finland on ollut rahoitusvaikeuksissa jo pitkään huolimatta viime keväänä saavutetusta rahoitusratkaisusta ja syyskuussa julkistetusta rakennemuutoksesta.

STX ilmoitti tuolloin lopettavansa Rauman telakan toiminnan nykymuodossaan päättyy ja vähentävänsä noin 700 työpaikkaa kesäkuun loppuun mennessä.

TEM:n mukaan syksyn aikana päivitetyt kustannuslaskelmat ovat osoittaneet merkittäviä lisärahoitustarpeita.

– STX Finlandin tilanne on siten muuttunut, että aiemmin keväällä 2013 sovitun TUI-alusten rahoituspaketin ei enää katsottu olevan kestävällä pohjalla, tiedotteessa sanotaan.

Telakan rahoitusta on ministeriön mukaan pyritty viime kuukausina järjestelemään uudelleen. Mukana ovat olleet sekä rahoittajat että risteilyalusten tilaaja. Neuvottelujen tuloksena osapuolet sitoutuivat viime perjantaina merkittävään lisärahoitukseen sekä jo sovittujen rahoituserien aikaistamiseen – yhteensä useilla kymmenillä miljoonilla euroilla, TEM kertoo.

Ministeriön mukaan Aker Arcticin osakkeiden hankinta luetaan osaksi rahoitusjärjestelyä, sillä kauppahinta parantaa osaltaan telakkayhtiön rahoitusasemaa.

Muilta osin keväällä sovittu rahoituspaketti säilyy valtion puolelta ennallaan. Valtio sitoutui tuolloin myöntämään yhteensä 31 miljoonaa euroa laivanrakennuksen innovaatiotukea sekä hankkimaan Turun telakan maa-alueen omistukseensa.

Innovaatiotuista on tähän mennessä maksettu 21,8 miljoonaa euroa ja telakan maa-alue siirtynyt valtion omistukseen.

TEM:n mukaan neuvottelutulos varmistaa myös valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveralle mahdollisuuden taata TUI2-alusta koskeva rakennusaikainen rahoitus.

Tarkemmin STX Finlandin rahoitusjärjestelyistä ei kuitenkaan kerrota, sillä sen yksityiskohdat ovat ministeriön mukaan liikesalaisuuden piirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?