Liikanen: Suomessa ei ole asuntokuplaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liikanen: Ei asuntokuplaa mutta syytä olla valppaana

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan kotitalouksien velkaantuminen on tasaantumassa. Asuntokupla ei ole välitön uhka, mutta edelleen Liikanen haluaisi parantaa rahoitusviranomaisten kykyä vastata mahdollisiin tulevaisuuden ongelmiin.

12.12.2013 13:42 | Päivitetty 12.12.2013 13:44

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan kotitalouksien velkaantuminen on tasaantumassa. Myös asuntojen hintojen nousu verrattuna yleiseen palkkatasoon on hidastunut parin vuoden takaisesta.

– Ekonomistiemme arvio on, että kuplaa ei varsinaisesti ole, mutta samalla pitää olla varuillaan ja valppaana, Liikanen vastasi tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen siitä, onko Suomessa asuntokupla.

Muun muassa saksalainen Deutsche Bank ja ekonomisti Nouriel Roubini ovat varoittaneet syksyn ja alkutalven aikana Suomea asuntokuplasta. Vaikka asuntokupla ei Liikasen mukaan ole tällä hetkellä Suomen vaarana, siihen pitää kuitenkin varautua.

Suomen Pankki on yhdessä Finanssivalvonnan kanssa puhunut pitkään lainakaton puolesta. Hallitus elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) johdolla esti kuitenkin lainakaton viime keväänä.

Jos lainakatto olisi käytössä, pankit voisivat myöntää lainaa korkeintaan 80 prosenttia asunnon käyvästä arvosta, ministeri Antti Tanskasen työryhmä esitti vuosi sitten marraskuussa.

Vapaavuori perusteli lainakaton etenemisen pysäyttämistä sillä, että tarvetta lainakatolle ei tällä hetkellä ole. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan näkökulmasta lainakatto olisi hyvä ottaa jo nyt työkalupakkiin, vaikka sitä ei heti käytettäisikään.

– Pitäisi olla väline saada asuntolainoitukselle katto, jos alkaa voimakas asuntoluototuksen kasvu, joka näkyy myös voimakkaana asuntojen hintojen nousuna, joka ylittää merkittävästi varallisuuden kasvun, Liikanen sanoi esitellessään Suomen Pankin Euro ja talous -julkaisua.

Suomen Pankin mukaan kansallisten makrovakausvälineiden tarve korostuu rahaliitossa. Lainakaton lisäksi Suomen Pankki haluaisi varautua pankkien järjestelmäriskeihin pankkien lisäpääomavaatimuksilla ja järjestelmäriskipuskurilla.

”Maltillista palkkakehitystätarvitaan pitkään”

Suomen Pankki julkaisi tänään talousennusteen, joka oli vain hieman huonompi kuin keskuspankin kesäkuinen ennuste.

Kesällä Suomen Pankki ennusti talouden supistuvan tänä vuonna 0,8 prosenttia, nyt prosentin. Ensi vuoden talouskasvuennuste putosi kesän 0,7 prosentista joulukuun 0,6 prosenttiin.

Liikasen mielestä se, että keskuspankki muutti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ennustettaan vain vähän, kertoo taloustilanteen vakaantumisesta. Pääjohtajan mielestä se ei kuitenkaan poista tarvetta Suomen rakenneuudistuksilla.

Liikanen kiitteli tiedotustilaisuudessa maltillista palkkaratkaisua, koska se pysäyttää Suomen hintakilpailukyvyn heikkenemisen keskimäärin muihin euromaihin verrattuna.

– Hintakilpailukyvyn palauttaminen vaatii maltillista palkkakehitystä useiksi vuosiksi, Liikanen kuitenkin sanoi.

Velkaraja ylivasta vuonna 2015

Rakenneuudistuksia ja matalapalkkaratkaisua perustellaan Suomen velkaantumisella ja kestävyysvajeella. Ensi vuonna Suomen Pankki odottaa julkisyhteisöjen velka-asteen nousevan 62,4 prosenttiin ja seuraavana vuonna 64,2 prosenttiin.

Ensi vuonna Suomi ei kuitenkaan ylitä laskennallista 60 prosentin velka-asterajaa, joka on määritelty euroalueen perustamisen vakaus- ja kasvusopimuksessa.

Liikasen mukaan tämä johtuu siitä, että euroalueen tukitoimet kasvattavat Suomen velka-astetta kolme prosenttiyksikköä. EU-komissio ottaa tämän huomioon, ja ennusteen mukaan Suomi ylittää 60 prosentin laskennallisen velkarajan vasta vuonna 2015.

Liikanen myös haluaisi uudistaa valtion menokehysjärjestelmää, joka on hänen mukaansa osoittautunut toimimattomaksi eurokriisin aikana. Liikasen mukaan ongelmana on ”pohjan romahtaminen”.

– Jos talouskasvu rakenteellisesti hiipuu, tulisi määrärahakehyksiä sopeuttaa vastaavasti.

Valtiontalouden kehysjärjestelmää on kritisoitu muun muassa siinä olevan talouspoliittisen liikkumatilan vähyydestä.

Liikanen pitää tärkeänä myös hanketta kuntien talousohjausjärjestelmän uudistamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?