Emeritusprofessori Aimo Ryynäsen mielestä Pukkilan kunnan lottoaminen ei ehkä ole sopusoinnussa kunnan toimintaperiaatteiden kanssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori: Pukkilan lottoamiselle vaikea löytää perusteita kuntalaista

Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynänen pitää Pukkilan päätöstä panostaa kunnan rahoja lottoon arveluttavana kuntalain kannalta.

10.12.2013 13:44 | Päivitetty 10.12.2013 13:56

Helsingin Sanomat kirjoitti eilen illalla Pukkilan kunnan päätöksestä panostaa kunnan rahoja lottoon. Päätöstä selitettiin sekä ammottavalla budjettivajeella että pyrkimyksellä tuoda innostusta kuntatalouskeskusteluun. Kansanedustaja (vihr.), tilastotieteilijä Osmo Soininvaara sanoi tänään Taloussanomille pitävänsä toimintaa kuntalain vastaisena.

Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynänen suhtautuu lottoamispäätökseen varovaisen skeptisesti.

– Tätä on vaikea istuttaa kunnan toimialasäännöksen perinteisen tulkinnan sisälle. Ei tämä nyt ihan sopusoinnussa kunnan toimintaperiaatteiden kanssa ole, Ryynänen sanoo Taloussanomille.

Ryynäsen mukaan tapauksessa olennainen seikka on kunnan toimintaa sääntelevä kuntalain yleistoimialasäännös, eli lain 1. luvun 2. pykälän ensimmäinen momentti. Pykälä on väljä, ja sitä viitoittaa vakiintunut oikeuskäytäntö.

– En muista, että jotain vastaavaa olisi tapahtunut aiemmin.

Hätähuutovaltiolle

Yleistoimialasäännöksen mukaan kunnan asiana on hoitaa sen itsehallintoon kuuluvat asiat. Se tarkoittaa Ryynäsen mukaan lähinnä kunnan ja kuntalaisten yhteistä etua palvelevia seikkoja.

– Voihan tämän tulkita niinkin, että tämä on epätoivoinen yritys hankkia tulopohjaa. Hätähuuto siitä, että kuntien veropohja pettää, Ryynänen sanoo.

– Tämä on signaali valtion suuntaan, jos sitä nyt nätisti yrittäisi ymmärtää.

Ei maissijohdannaisiamutta lottoa?

Kunnan yleistoimialasäännöstä on tulkittu Ryynäsen mukaan niin, että kunnilta on kielletty spekulatiivinen liiketoiminta, koska siinä on mahdollista menettää kunnan rahoja.

– Siitä voisi analogialla johtaa, että tällainen pelaaminenkin menee toimialasäännöksen ulkopuolelle.

Pukkilan kunnan panostama summa on pieni, mutta periaatteellisella tasolla kysymys on mielenkiintoinen. Jos kunnilta on kiellettyä panostaa rahansa vaikka maissifutuureihin, joissa voi tulla takkiin todella helposti, niin tuntuisi oudolta jos lottoaminen olisi sallittua.

Todennäköisyys lyödä rahoiksi eksoottisilla hyödykejohdannaisilla on varmasti suurempi kuin lotossa voittaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?